duminică, 5 aprilie 2009

Viaţa de noapte în Neos Marmaras

Luarea mesei de seară în oraş, alături de prieteni sau familie, reprezintă una dintre modalităţile preferate de greci pentru petrecerea timpului liber.
De aceea, chiar dacă pe parcursul zilei aşezarea de la poalele Muntelui Itamos poate părea de-a dreptul pustie, odată cu lăsarea serii centrul devine un adevărat furnicar, alcătuit nu numai din turişti, după cum ar fi de aşteptat, ci mai ales din localnici, dornici să celebreze împreună cu cei dragi încheierea unei zile de muncă obositoare.

Neos Marmaras la căderea serii
În Neos Marmaras există localuri pentru toate gusturile şi buzunarele: de la pizzerii şi localuri de tip fast-food, la taverne şi ouzerii nepretenţioase, cu doar câteva mese, frecventate în general de grecii care locuiesc în apropiere sau de cei care obişnuiesc să se întâlnească acolo în fiecare seară, taverne pescăreşti aparent nepretenţioase, dar costisitoare în realitate, nu atât datorită preparatelor servite cât mai ales vederii spre port şi amplasării meselor la mică distanţă de apa mării, precum şi taverne pescăreşti, extravagante şi costisitoare, destinate în special vizitatorilor din Porto Carras veniţi să-şi petreacă seara în Neos Marmaras, dar şi turiştilor cu buget de vacanţă ridicat.
Localuri preferate de amatorii de pizza şi de mâncături tip fast-food
Restaurant pescăresc situat în apropierea plajei principale a staţiunii
Restaurant familial situat în zona plajei principale

Tavernă pescărească cu vedere la port, specializată în spaghete cu homar
În alternativă, o plimbare până în Parthenonas - unicul sat tradiţional al Sithoniei aflat în conservare şi, totodată, una dintre cele mai frumoase aşezări rurale montane din Grecia de Nord, oferă posibilitatea experimentării savuroasei bucătării macedonene, într-o ambianţă familială de excepţie, la preţuri mai mult decât rezonabile.

Intrarea în localul lui Paul (Parthenonas)
Taverna tradiţională a lui Paul (Parthenonas), cu vedere la Golful Toroneos

Vedere spre insula Kelyfos din taverna lui Paul
Iubitorii dansului şi muzicii au la dispoziţie câteva cluburi, baruri şi cafenele în Neos Marmaras, Porto Carras, Nikiti şi Sarti, unde îşi pot petrece noaptea dansând până la epuizare.
Cei care doresc să cunoască câte ceva despre tradiţiile populare ale provinciei Chalkidiki, sunt invitaţi de agenţiile de turism locale să participe la o seară grecească, unde au prilejul să danseze şi să se distreze aşa cum numai grecii ştiu să o facă.
Totuşi, pentru a înţelege dragostea nemăsurată a grecilor faţă de cântecele şi dansurile lor tradiţionale, de care par să nu se sature niciodată, trebuie neapărat să asistaţi la o petrecere autentică, desfăşurată într-unul din localurile bouzoukia din Salonic, special destinate acestor manifestări.


Chiar dacă participarea la un asemenea eveniment vă poate reduce semnificativ bugetul alocat distracţiei pentru următoarele 3-4 zile, experienţa în sine merită cu prisosinţă trăită.
La urma urmei, după o noapte costisitoare la bouzoukia, puteţi petrece câteva seri asistând gratuit la spectacolul grandios oferit cu generozitate de soarele Greciei în drum spre apus.
Cu siguranţă nu veţi regreta.

Niciun comentariu: