miercuri, 8 aprilie 2009

Sport şi relaxare în zona Neos Marmaras

În afară de înot şi plajă în intimitatea oferită de zecile de golfuleţe cu nisip fin, săpate în ţărmul sălbatic al Mării Egee, zona Neos Marmaras şi împrejurimile acesteia oferă o paletă atât de variată de activităţi cu caracter sportiv încât cu greu te poţi decide asupra căreia să te opreşti mai întâi: scufundări, windsurfing, schi nautic, pescuit, croaziere pe mare, plimbări cu barca sau vaporaşul, volei pe plajă, basket, fotbal, turul Sithoniei cu bicicleta, motocicleta sau scuterul, călărie, golf, tenis, drumeţii pe crestele împădurite ale Muntelui Itamos.

Sporturi de apă
În Sithonia, unde, datorită climatului blând, se poate face baie în mare începând cu ultima lună de primăvară şi până toamna târziu, sporturile de apă sunt în toată această perioadă la loc de cinste.
Windsurfing, tubing, banana şi practicarea schiului nautic sunt doar câteva dintre posibilităţile pe care turiştii le au la dispoziţie în zona plajelor din Neos Marmaras şi Porto Carras, pentru a se bucura de o vacanţă activă.

Scufundări
Centrul de scufundări din Porto Carras organizează zilnic, în perioada mai-octombrie, programe cu durata de 2 ore, constând din scufundări la mică adâncime în zona insulei Kelyfos – o insulă de forma unei broaşte ţestoase, cu suprafaţa de cca 3 kmp, situată la 5 km sud-vest de Neos Marmaras.
Deplasarea cu şalupa până la punctual de destinaţie, precum şi echipamentul necesar sunt incluse în preţ (25 €/persoană).
Cursuri de iniţiere în scufundări la mare adâncime, cu durata de 5 zile, se pot efectua în cadrul centrelor din Kassandra (Paliouri, Potidea şi Pallini).
Participarea la cursurile teoretice şi practice, efectuate în zonele de sud-est şi sud ale Kassandrei şi în estul insulei Kelyfos, precum şi la examinarile scrise, finalizată cu eliberarea atestatului de o stea, vă va permite să faceţi scufundări oriunde pe glob.


Zona submersă a insulei Kelyfos, cu o adâncime de maxim 45 m, oferă pe viu imaginea unei lumi pe care puţini se încumetă să o descopere: corali, anemone, stele de mare, ţipari, anghile, căluţi de mare, sepii, caracatiţe, însoţite de o sumedenie de peşti, înotând disciplinaţi în aceeaşi direcţie într-o apă limpede precum cristalul.
Informaţii privind preţurile practicate pot fi obţinute accesând: http://www.tritonscuba.gr/.

Sărituri în mare
Iubitorii săriturilor în mare îşi pot exersa abilităţile timp de aproape o oră, în apropierea insulei Kelyfos, direct pe puntea vaselor Menia Maria, care efectuează zilnic croaziere în zona Golfului Toroneos.


Pe lângă programul destinat săriturilor şi plimbarea pe mare în zona golfului dintre Kassandra şi Sithonia, excursia mai cuprinde două escale pe coasta de vest a Sithoniei.
Preţul croazierei, care include şi masa de prânz, este de 39 €/persoană.

Croaziere
Cea mai scurtă călătorie pe mare, pe care o puteţi întreprinde pe parcursul vacanţei în Neos Marmaras, are destinaţia Porto Carras.
Din Neos Marmaras se poate ajunge la Porto Carras, în doar 15 minute, la bordul unei mici ambarcaţiuni turistice pentru 2 €/persoană.

Ambarcaţiunea circulă zilnic, la interval de o oră: spre Porto Carras, între orele 9.30 şi 23.30, cu plecare din portul turistic Neos Marmaras, iar spre Neos Marmaras, între orele 10 şi 23, cu plecare de la pontonul special amenajat în Porto Carras.

Pontonul din Porto Carras, de unde pleacă vaporaşul spre Neos Marmaras

Cei care preferă călătoriile mai lungi pe mare au de ales între croaziera spre Muntele Athos şi croaziera în Golful Toroneos.
Croaziera spre Muntele Athos îmbină plăcerea de a călători pe mare cu posibilitatea de a vedea, de la cca 500 m distanţă de ţărm, 8 dintre cele 20 de mânăstiri ale republicii monastice Muntele Athos.
Distanţa dintre Neos Marmaras şi Ormos Panagias, portul unde se face îmbarcarea pe vasul de croazieră, este de cca 22 km.

Îmbarcarea pe Menia Maria
Costul croazierei, contractate prin intermediul agenţiilor de turism locale, variază între 40 şi 50 €, acesta incluzând transportul de la hotel până în portul Ormos Panagias şi din port la hotel, precum şi posibilitatea vizionării pe vapor a unui spectacol de muzică şi dansuri tradiţionale greceşti.
Portul Ormos Panagias
Turiştii sosiţi în vacanţă pe cont propriu, pot achiziţiona biletele pentru călătoria cu vaporul din Ormos Panagias, cu cel mult jumătate de oră înainte de plecarea vasului.

Turul plajelor pe bicicletă
Agenţiile de turism din Neos Marmaras organizează turul plajelor de la sud-est de Porto Carras, până la Tristinika, cu bicicleta, combinat cu vizitarea cramei de la Porto Carras şi degustări de vinuri.
Costul excursiei, cu durata de 4 ore, în care se parcurg cca 35 km de drum lipsit de orice dificultăţi, este de 40 €/persoană, acesta incluzând închirierea bicicletei şi casca.
Dacă ideea vi se pare interesantă, dar preferaţi să daţi o raită pe cont propriu în împrejurimi, puteţi închiria o bicicletă sau un scuter de la centrele specializate din Neos Marmaras.

Drumeţii
Pădurile de pin din versanţii Muntelui Itamos sunt străbătute de o reţea densă de poteci şi drumuri nemodernizate, care asigură accesul iubitorilor naturii la frumuseţi peisagistice nebănuite.
Pentru a pătrunde în labirintul pădurii, din Neos Marmaras se urmează drumul care urcă printre livezi de măslini şi pâlcuri de pini spre satul tradiţional Parthenonas, considerat în prezent cea mai frumoasă aşezare rurală a Sithoniei. Din Parthenonas, străbătând coridoare verzi de lauri, pini şi tufe de arbutus cu miros îmbătător de miere şi cimbru, se ajunge în creasta Muntelui Itamos, în punctul numit Askamnia.

Spre stânga, în direcţia nord-vest, drumul duce la Vourvourou, în timp ce drumul spre dreapta, în direcţia sud-est, duce la Psaria-Manolakoudi.
Indiferent de alegerea făcută, vă asigur că nu veţi avea decât de câştigat.

Niciun comentariu: