luni, 23 februarie 2009

Porto Carras, complexul hotelier de lux de lângă Neos Marmaras

Porto Carras este unul dintre cele mai renumite şi mai mari complexe hoteliere de lux din Grecia şi, totodată, din Europa.

Înconjurat de dealuri acoperite cu plantaţii de viţă de vie şi păduri de pin, complexul, se întinde de-a lungul a 9 km de plajă.

Fost domeniu mânăstiresc, aparţinând Mânăstirii Grigoriu din Muntele Athos, terenul de 1.763 ha, situat la 1,5 km sud-est de Neos Marmaras, pe care a fost construit complexul, a intrat în posesia armatorului grec Giannis Carras la sfârşitul anilor '60.
Începută în 1973, construcţia acestui complex a reprezentat o adevărată revoluţie în ceea ce priveşte imaginea culturală şi turistică a Greciei.
În numai trei ani, zona a suferit transformări radicale, ca urmare a proiectului de drenare desfăşurat, plantării unui număr impresionant de copaci, înfiinţării unei livezi de măslini de 45.000 de exemplare pe o suprafaţă de 3.255 ha şi cultivării cu viţă de vie a unei suprafeţe de 4.500 ha.
Livada de măslini
Complexul dispune de 3 hoteluri de lux şi o vilă de categoria superlux, însumând 1.044 de camere, săli de spectacole, un centru de conferinţe cu 5.200 de locuri, piscine în aer liber, baruri pe plajă, discoteci, saloane de înfrumuseţare, SPA, un centru de thalasooterapie – cel mai mare din Europa de Est, centru comercial, taverne, restaurante, terenuri de tenis, golf, basket şi fotbal, club de echitaţie, sală de gimnastică, club nautic, şcoală de navigaţie şi scufundări, cramă, unul dintre cele mai mari cazinouri din Grecia şi port privat.

Preţul unui camere duble cu mic dejun inclus, pentru o săptămână, într-unul din hotelurile de lux ale complexului este cuprins între 550 €/persoană, în luna mai, şi 995 €/persoană, în lunile iulie sau august.
Concepută de celebrul architect Kostas Kapsampelis drept reşedinţa familiei Carras, după modelul mânăstirilor de pe muntele Athos, vila este destinată în prezent vacanţelor exclusiviste, găzduind personalităţi din domeniul politic, artistic şi din lumea afacerilor.
Printre celebrităţile care au poposit în decursul timpului la Villa Galini se numără : Salvador Dali, Rudolf Nureyev, Francois Mitterand, Vallery Giscard d'Estaing, Konstantinos Karamanlis, Melina Merkouri.
Din anul 2002, domeniul Porto Carras aparţine grupului de companii “Technical Olympic”, unul dintre cele mai mari grupuri de corporaţii internaţionale din Grecia.
Complexul hotelier s-a dezvoltat în jurul portului – cel mai mare port privat din Grecia de Nord, care în prezent poate găzdui 315 ambarcaţiuni cu lungimea de maxim 55 m.

Iachturile ancorate în micul port privat rivalizează cu cele din Monte Carlo.

Hotelul Meliton, amplasat cu una din laturi în lungul canalului care leagă portul de apele marii, dispune de şase apartamente speciale, cu suprafaţa de 93 mp, ideale pentru 3 adulţi şi un copil, cu acces direct la pontoane private.

Hotelul Meliton, cu faţada asemănătoare unui pachebot, este opera renumitului architect Walter Gropius, fondatorul şcolii de artă, design şi arhitectură “Bauhaus”, originară din Germania.

Arhitectura novatoare a construcţiei este completată de holuri spaţioase, restaurante de lux, lagune, spaţii de relaxare şi distracţie, precum şi de o plajă cu nisip fin, amenajată cu umbrele din stuf şi şezlonguri confortabile.
Plaja „Kohi”, care se întinde pînă în dreptul hotelului Sithonia, constituie unul dintre cele mai selecte locuri de întâlnire pentru tinerii cu un standard de viaţă ridicat.
Pentru vizitatori, intrarea pe plajă este taxată cu suma de 5 €, rambursabilă în cazul în care se face dovada achiziţionării unui bun oarecare din incinta complexului.
Plajele din Porto Carras sunt premiate anual de organizaţiile internaţionale de ecologie cu distincţia „Steagul Albastru”, pentru puritatea apei şi mediul curat.

Hotelurile şi anexele complexului asigură cca 1.400 locuri de muncă pe timpul sezonului estival atât pentru locuitorii orăşelului Neos Marmaras, cât şi pentru cei din aşezările învecinate.

Pentru Paştele 2009, hotelul Sithonia (5*) din cadrul complexului Porto Carras vine cu o ofertă extrem de “generoasă”, la preţul de 670 €, cuprinzând: 3 nopţi de cazare cu mic dejun (bufet suedez) inclus, pentru 2 persoane, un coş cu bunătăţi de Paşte şi o sticlă de vin din podgoriile domeniului, cină festivă (bufet) în Vinerea Mare şi cină festivă cu specialităţi tradiţionale după slujba de Înviere.

Podgoria Porto Carras, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate podgorii europene, produce anual 2.500 tone de vin alb, roze şi roşu.
Astăzi, viile de pe pantele Muntelui Meliton reprezintă un model pentru viticultura organică, în concordanţă cu tendinţele internaţionale moderne.

Datorită condiţiilor climatice excepţionale, viile domeniului Carras se numără printre puţinele în care bolile vinului sunt tratate prin procedee organice. Producţia de 800 kg de struguri la 1000 mp demonstrează că potenţialul viticol al zonei este extrem de ridicat.
Zonele deluroase oferă condiţii ecologice de excepţie pentru cultivarea a 22 de varietăţi selecţionate, la altitudinea de 200-300 m, pe pantele sud-vestice. Aceste condiţii permit varietăţilor Asyrtiko, Malagouzia, Athiri, Sauvignon Blanc şi Rhoditis să producă vinuri albe de cea mai bună calitate.
Printre vinurile roşii se remarcă faimosul Limnio, menţionat de Aristotel, precum şi varietăţile Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot şi Syrah, care la 300-400 m altitudine s-au adaptat perfect pantelor nord-estice.
Malagouzia, cel mai apreciat vin alb al domeniului Carras, are un buchet intens, cu note de fructe exotice, un gust rotund şi matur.
Limnio, vinul de culoarea rubinului preferat de Aristotel, are buchet de fructe de pădure şi condimente.


Preţul estimativ al unei sticle de Limnio Porto Carras din recolta 2004 este de cca 30 €, iar al unei sticle de Malagouzia Porto Carras din recolta 2005 de 44 €.

În Porto Carras se poate ajunge direct de pe plaja principală din Neos Marmaras, mergând în lungul ţărmului spre sud-est, fie pe nisip fie pe şoseaua de coastă.
Distanţa se parcurge în cca 30 de minute.

Un vaporaş de agrement face curse regulate între Porto Carras şi Neos Marmaras.
Preţul călătoriei, care durează cca 15 minute, este de 2 €/persoană.

Niciun comentariu: