marți, 3 februarie 2009

Cum ajung în Neos Marmaras

Neos Marmaras se află în Grecia de Nord, la cca 820 km sud-vest de Bucureşti şi 125 km sud-est de Salonic, în regiunea Macedonia Centrală, provincia Chalkidiki, prefectura Chalkidiki, cu capitala la Poligyros.
Puteţi ajunge acolo:
  • direct, cu autoturismul sau autocarul;
  • cu schimbare în Salonic, călătorind cu trenul sau avionul.

Cu autoturismul: preferabil, pe ruta Giurgiu-Ruse-Sofia-Kulata-Promachonas-Seres-Salonic-Nea Moudania-Psakoudia-Nikiti. Distanţa se parcurge, în funcţie de experienţa conducătorului auto şi de condiţiile de drum, în 12-15 ore. Cheltuielile de transport dus-întors se ridică la maxim 100 €/autoturism (inclusiv taxe de pod şi de drum). Călătorind împreună cu alte 2-3 persoane costurile de transport se reduc substanţial, ajungând cu până la 50% mai mici comparativ cu costurile de călătorie cu autocarul. Personal, consider că varianta de transport cu autoturismul oferă cea mai mare libertate de mişcare şi, prin acesta, posibilitatea desfăşurării călătoriei şi, totodată, a întregii vacanţe după propriul program.

Cu autocarul: pe ruta Giurgiu-Ruse-Sofia-Kulata-Promachonas-Seres-Salonic-Nea Moudania-Psakoudia-Nikiti. Distanţa se parcurge în 12-15 ore (inclusiv 3 opriri de câte 20 minute la popasurile de pe traseu). Costul transportului dus-întors este de cca 50 €/persoană, dacă se achiziţionează la pachet cu servicii de cazare, prin agenţiile de turism, sau de cca 120 €/persoană numai până în Salonic, direct prin firmele de transport autorizate. Varianta de transport cu autocarul reprezintă o alternativă, deloc de neglijat, la transportul cu autoturismul, pentru turiştii care preferă experienţa la drum lung a şoferilor profesionişti unei călătorii obositoare la volanul propriei maşini, precum şi pentru persoanele care nu dispun de un mijloc de transport.

Cu avionul: până pe Aeroportul Internaţional „Makedonia” din Salonic. Costul mediu al călătoriei variază, în funcţie de compania aeriană care efectuează zborul, între 150 € şi 400 €. Durata minimă a călătoriei este de 1 oră şi 30 minute. Aeroportul din Salonic este situat la cca 16 km sud-est de oraş, la Mikras. Până în oraş se poate ajunge cu taxiul sau cu autobuzul 78 (circulă între orele 6.00 a.m. şi 11.00 p.m. şi opreşte în Piaţa Aristotelous şi la gară). Din Salonic călătoria continuă cu un autobuz K.T.E.L. până în Neos Marmaras (durata deplasării: 1 oră şi 30 minute - 2 ore) sau taxi. Dacă aveţi proasta inspiraţie să contractaţi direct serviciile de transport ale unor companii low-cost sau să achiziţionaţi pachete de vacanţă care includ transportul cu curse charter, veţi fi mai mult ca sigur dezamăgiţi, chiar dacă serviciile de cazare şi masă oferite de agenţie vor fi de cea mai bună calitate. Pregătiţi-vă sufleteşte să pierdeţi ore întregi în aeroport, aşteptând îmbarcarea. Personal, recomand familiilor cu copii şi persoanelor în vârstă să nu recurgă la acest tip de servicii de transport.

Cu trenul: până la Salonic (durata deplasării: 17 ore). Preţul variază, în funcţie de tipul rezervării (numărul de locuri din cabină sau cuşetă) şi vârsta călătorului, între 106 € şi 157 €, la cuşetă, şi 117 € şi 226 €, la cabină. Informaţii privind orarul şi costul călătoriei găsiţi pe: www.cfr.ro/calatori. Din Salonic, călătoria continuă până în Neos Marmaras cu un autobuz K.T.E.L. (durata deplasării: 1 oră şi 30 minute - 2 ore) sau taxi. Varianta de transport cu trenul, deşi mai puţin costisitoare şi expusă la riscuri ca varianta transportului cu avionul, este în schimb mai obositoare. Totodată, întârzierile sunt mai mult decât frecvente, iar numeroase trenuri sunt anulate, determinând staţionarea neplanificată în gări. Personal nu recomand această variantă, decât celor care beneficiază de reduceri semnificative la călătoria cu trenul şi doresc să se oprească pentru câteva zile în Salonic, urmând ca de acolo să închirieze o maşină sau să ia autobuzul pentru a ajunge în Neos Marmaras.

Niciun comentariu: