luni, 16 februarie 2009

Bugetul necesar vacanţei în Neos Marmaras

Pentru evaluarea bugetului necesar petrecerii vacanţei în Neos Marmaras trebuie să luaţi în calcul costurile aferente transportului, cazării, mesei, excursiilor, cumpărăturilor, petrecerii timpului liber, precum şi posibilitatea apariţiei unor cheltuieli neprevăzute.
În funcţie de perioada în care doriţi să vă petreceţi vacanţa, de mijlocul de transport ales pentru a ajunge la destinaţie, de gradul de confort al locului de cazare, de preferinţele legate de masă şi, nu în ultimul rând, de modul de petrecere a timpului liber, costul unei vacanţe în Neos Marmaras poate varia între 200–500 €/persoană (buget mic) şi 500-1000 €/persoană (buget mediu).
Dacă vreţi să faceţi economii sau dispuneţi de un buget limitat, ar fi bine să alegeţi ca perioadă de vacanţă lunile iunie sau septembrie, când şansele de a gasi locuri bune de cazare la tarife semnificativ reduse sunt mari.
Preţurile serviciilor de cazare cresc direct proporţional cu apropierea de sezonul de vârf, când, de regulă, ajung cu 25-30 % mai mari faţă de preţurile de la început de sezon şi cu 40-50 % mai mari comparativ cu preţurile din extrasezon.
Apartamentele închiriate în regim de autogospodărire sunt preferatele familiilor sau grupurilor alcătuite din 4-5 persoane, care merg în Grecia pe cont propriu, de obicei, pentru o vacanţă cu durata mai mare de 7 zile.

Apartamentele, o variantă de cazare accesibilă în lunile iunie şi septembrie
Aceste unităţi de cazare dispun, de regulă, de două dormitoare, o zonă de relaxare, care, la nevoie, se poate transforma într-un al treilea dormitor, bucătărie şi baie. Bucătăria, prevăzută cu o plită electrică cu două ochiuri, frigider, vase de gătit, pahare, veselă şi tacâmuri, oferă condiţii elementare de gătit turiştilor care vor să mănânce ieftin şi bine.
Camerele duble sau triple din hotelurile obişnuite nu dispun de bucătărie, iar preţul acestora este, de regulă, mai ridicat decât al studiourilor amplasate în hotelurile cu apartamente.
Studiourile închiriate în regim de autogospodărire oferă, în esenţă, aceleaşi facilităţi ca apartamentele, cu deosebirea că acestea dispun de un singur dormitor, care include bucătăria, şi de baie.
Rezervarea locului de cazare direct de la furnizorii de servicii, indiferent dacă este făcută înaintea plecării din România sau la sosirea în Neos Marmaras, vă poate aduce o reducere de până la 30 % la cheltuielile de cazare.
Cei care preferă să-şi rezerve serviciile de cazare prin intermediul agenţiilor de turism, la pachet cu servicii de transport, pot beneficia de o reducere cu 10 % a costurilor transportului cu avionul şi cu 7 % a transportului cu autocarul, în condiţiile în care achită integral costul pachetului de servicii până la începutul lunii aprilie.
În ceea ce priveşte transportul cu autoturismul, călătoria împreună cu alte 3 persoane poate reduce costurile unitare cu până la 50% comparativ cu costurile de călătorie cu autocarul.
Mâncarea, în general, accesibilă ca preţ, nu este întotdeauna ieftină. Supermarketurile sunt locurile în care puteţi găsi tot ceea ce aveţi nevoie, de multe ori la preţuri mai scăzute ca în România.
Pentru turiştii care preferă să-şi gătească singuri, magazinele specializate oferă o gamă variată de fructe de mare, peşte, carne şi produse din carne, numai bune de pus pe grătar.
Cele mai populare locuri de luat masa în Neos Marmaras sunt tavernele tradiţionale, mici localuri nepretenţioase, cu preţuri accesibile, în care, de multe ori, meniul este tradus în limbile engleză şi germană. Alegeţi-le pe cele în care mănâncă localnicii şi veţi constata cu surprindere că acestea servesc mâncare mai gustoasă, mai ieftină şi mai variată.
Excursiile la diferite obiective turistice vă pot aduce, de asemenea, economii, dacă decideţi să le faceţi pe cont propriu.
Economii considerabile puteţi face şi la cumpărăturile de ocazie şi suveniruri, tocmindu-vă pentru fiecare obiect în parte.

În ceea ce priveşte cheltuielile alocate petrecerii timpului liber, decizia vă aparţine.

Vă puteţi petrece serile plimbându-vă pe malul mării şi admirând spectaculoasele apusuri de soare, fără să vă coste nimic, să mergeţi la o pizza şi o bere, pentru 10 €/persoană sau să vă risipiţi banii alocaţi pentru mâncarea pe 2-3 zile într-una din tavernele cu specific pescăresc din portul turistic.

Niciun comentariu: