joi, 12 februarie 2009

Locuri de luat masa în Neos Marmaras

Neos Marmaras dispune de numeroase locuri de luat masa, cele mai multe, din păcate, mediocre şi scumpe.
În Grecia, locurile de luat masa se împart, în funcţie de meniul servit şi facilităţile oferite, în mai multe categorii: estiatorion, taverna, psarotaverna, psistaria, ouzeri, pitsaria, kafeneon, zacharoplasteion.
Estiatorion (restaurant), care oferă cea mai variată gamă de mâncăruri şi băuturi, este frecventat de greci doar cu prilejul unor evenimente speciale.
Restaurantele se deschid la ora prânzului şi închid după miezul nopţii în timpul săptămânii, iar vinerea şi sâmbăta la 2.00-3.00. a.m.
Puţine localuri de acest gen din Neos Marmaras merită vizitate, iar acelea mai mult pentru priveliştea oferită şi atmosferă decât pentru specialităţile culinare pregătite.
Dacă în ciuda acestui avertisment ţineţi, totuşi, să luaţi masa într-o seară la restaurant, evitaţi localurile din centru, destinate, în special, turiştilor.
Alegeţi restaurantele în care mănâncă localnicii şi veţi constata cu surprindere că acestea servesc mâncare mai gustoasă, mai ieftină şi mai variată.

Cele mai populare locuri de luat masa în Neos Marmaras sunt tavernele tradiţionale, mici localuri nepretenţioase, cu preţuri accesibile, în care, de multe ori, meniul este tradus în limbile engleză şi germană.
Diferenţa dintre taverna şi estiatorio este mai mult de formă, decât de conţinut.

În taverna, decorarea mesei şi maniera în care preparatele sunt servite constituie amănunte mai puţin importante decât în estiatorio.

Accentul se pune pe ceea ce se află în farfurie şi pe atmosfera relaxată, lipsită de formalism, din jur.

Mesele sunt acoperite cu feţe de masă de unică folosinţă, din hârtie, care se schimbă după fiecare client, tacâmurile sunt aşezate în mijlocul mesei, la fel ca şi sticlele sau carafele cu băutură.
Taverna tradiţională (Parthenonas)

Taverna tradiţională cu vedere la mare

Printre cele mai solicitate feluri de mîncare servite într-o taverna, în afară de aperitive, se numără: moussaka, pastitsio, stifado şi paidakia, la care se adaugă chiftelele, cartofii prăjiţi, salata de roşii, peştele, caracatiţa, creveţii, calmarii, brânza Feta, măslinele, dolmadakia, tzatziki, salata de vinete.

Preţurile sunt cam aceleaşi în localurile de acest gen: între 6 si 8 € o porţie de grătar de porc sau pui, între 8 şi 15 € o porţie de peşte sau fructe de mare, 5 € salata grecească.

Insă, indiferent de felul comandat (şnitel, file de porc, caracatiţă), acesta este servit cu garnitură de cartofi prajiţi şi, uneori, tzatziki, incluse în preţ.

Preţul unei porţii de plăcintă este de 1,5-2 €, iar al unei prăjituri de cca 2-2,5 €/bucată.
Berea costă 2,5-3,5 € sticla de 500 ml, vinul de masă 3 €/carafa de 500 ml sau 16-30 €/sticla de 700 ml, ouzo 3-5 €/50 ml.

Ca o regulă generală, dacă majoritatea clienţilor din taverna unde v-aţi oprit să mîncaţi sunt greci, puteţi fi siguri că veţi avea parte de o masă pe cinste. Dacă marea majoritate a clinţilor este constituită din turişti, ar fi bine să nu vă pripiţi.

Unele localuri cu pretenţii obişnuiesc să perceapă o taxă suplimentară pentru faţa de masă de unică folosinţă şi pâine, în valoare de 0,7-2 €/persoană.

Pâinea proaspătă este garantată în cele mai multe localuri, fiind achiziţionată ulterior lansării comenzii.

Alte localuri obişnuiesc să servească pâine proaspăt prăjită.

Psarotaverna, local specializat în mâncăruri din fructe de mare şi peşte, situat, de obicei, pe malul mării, reprezintă, fără îndoială, cel mai costisitor loc de luat masa în Neos Marmaras.
Psarotaverna
În ciuda amplasamentului spectaculos, vederii la mare şi decorului tradiţional alb-albastru, înnobilat de ghivece de muşcate şi petunii de toate culorile, cele câteva localuri de acest gen din centrul Neos Marmaras nu merită vizitate.
Destinate în special turiştilor cu buget mare de vacanţă, acestea practică preţuri neobişnuit de ridicate, iar calitatea felurilor servite se situează frecvent sub aşteptări.
Psistaria, localul care servesc exclusiv mâncăruri din carne pregătite la grătar, nu trebuie confundat cu pitsaria, echivalentul pizzeriilor locale.

Ouzeri
sunt mici localuri care servesc ouzo - bautura alcoolică tradiţională cu aromă de anason, vin, bere şi cafea, aproape întotdeauna însoţite de gustări consistente (meze), de o mare diversitate (caracatiţă, chiftele, creveţi, salată de icre, calmari, salată de vinete, brânzeturi, tzatziki, cartofi, sfeclă şi salată de fasole boabe), care pot înlocui cu succes dejunul sau cina.

Atmosfera din aceste localuri este foarte relaxată şi informală, iar clienţii greci par să se cunoască de o viaţă.

Zacharoplastia
(cofetării) servesc o gamă variată de pateuri, prăjituri şi îngheţată, la pachet sau la mesele amplasate afară, pe trotuar. Aceste localuri mai oferă, de regulă, cafea, sucuri şi apă plată.

Kafeneon
este un local asemănător barurilor sau pub-urilor de cartier, deschis până după miezul nopţii, în care se serveşte cafea, băuturi alcoolice greceşti, bere, retsina, însoţite, de obicei, de gustări mai puţin sofisticate.

Acest tip de local, frecventat cu precădere de bărbaţii trecuţi de prima tinereţe, constituie locul de întâlnire al localnicilor, care îşi petrec aici cea mai mare parte a zilei în faţa unei ceşcuţe de cafea sau a unui pahar de ouzo.

Recomandări:

  • Luaţi masa acolo unde mănâncă localnicii, alegând felurile preferate de aceştia!

  • Nu comandaţi fără să vedeţi preţul felului de mâncare ales!

  • Dacă aveţi nedumeriri legate de un anumit fel de mâncare, nu ezitaţi să mergeţi împreună cu chelnerul în bucătărie, pentru a vedea produsele oferite, şi arătaţi-i exact ce doriţi.

Niciun comentariu: