marți, 17 februarie 2009

Plajele din Neos Marmaras

Între Nikiti şi Toroni, apele Mării Egee, care scaldă coasta vestică a Sithoniei, se constituie într-o acumulare incomensurabilă de albastru ultramarin, cu treceri spre verde turcoaz, contrastând puternic cu albul plajelor nisipoase, înşiruite de-a lungul ţărmului dantelat, în zeci de golfuri şi golfuleţe, înconjurate de o vegetaţie abundentă.


Amenajate sau nu, plajele din Neos Marmaras şi cele din împrejurimi imprimă peisajului o frumuseţe cu totul aparte.
Plage”, principala plajă turistică din Neos Marmaras, este situată în partea de sud a staţiunii, nu departe de centru, în direcţia Porto Carras.

Mai îngustă comparativ cu plaja din Mamaia, cu care românii sunt obişnuiţi, dar mult mai bine întreţinută, „Plage”, care se întinde pe cca 1,5 km lungime şi cca 15-30 m lăţime, a fost distinsă de organizaţiile internaţionale de ecologie cu „Steagul Albastru” pentru puritatea apei şi mediul curat.
Intrarea în apă este mediu înclinată, iar nisipul are granulaţia variabilă.
Aici, iubitorii sporturilor pe plajă au la dispoziţie terenuri de volei şi baschet, iar amatorii de sporturi nautice se pot bucura de beneficiile schiului nautic, windsurf-ului, precum şi de plimbări cu „banana”.
Nu departe de plajă, de cealaltă parte a şoselei spre Porto Carras, care urmăreşte linia ţărmului, sunt amplasate numeroase baruri, taverna şi chioşcuri, care facilitează turiştilor accesul la produsele de consum preferate.
Pe unele sectoare, plaja este amenajată de proprietarii localurilor situate peste drum cu umbrele şi şezlonguri. Acestea pot fi folosite pe perioada şederii la plajă, contra unei consumaţii constând, după preferinţă, din sucuri, cafea, îngheţată sau bere, sau se pot închiria pentru 5-7 €/zi.
Plage” se prelungeşte spre sud până la plaja „Kohi”, aparţinând complexului Porto Carras.
Paradisos”, cea de a doua plajă turistică din Neos Marmaras, se găseşte la cca 1,5 km nord-vest de centru, într-un golf cu lungimea de cca 1 km, săpat în ţărmul stâncos din şisturi cristaline.

Galerie foto Milikas
Paradisos este o plajă cu nisip fin la extremităţile golfului şi pietricele în zona mediană a acestuia, mult mai puţin aglomerată decât „Plage”. Deşi mult mai îngustă comparativ cu plaja principală din Neos Marmaras, „Paradisos” este ideală pentru familiile cu copii, datorită intrării line în apă.
Insula Kelyfos vazută de pe plaja "Paradisos"
Atenţie! În preajma stâncilor iţite din apă, în extremităţile golfului, sunt prezente colonii de arici de mare, a căror înţepătură este extrem de periculoasă. Apa este limpede, aşa încât aceştia se pot vedea cu uşurinţă.

Stâncile în jurul cărora se aciuiază aricii de mare
Arici de mare
Faptul că în zona centrală a golfului, plaja este extrem de îngustă, lăţimea acesteia nedepăşind 5-6 m, nu trebuie să vă sperie. Spre capete, plaja se lărgeşte, ajungând la 20-25 m lăţime.

Plaja îngustă cu pietricele din zona centrală a golfului

Plaja nisipoasă, care se lăţeşte înspre extremitatea nordică a golfului
Plaja este mărginită de un drum de acces betonat, care se termină în capătul nordic al golfului.
De cealaltă parte a drumului, se dispun, unele lângă altele, mici hoteluri, bungalouri, apartamente, studiouri şi locuinţe particulare, care oferă servicii de cazare, precum şi câteva baruri şi restaurante.


În Porto Carras sunt accesibile încă două plaje: „Kohi”, în dreptul staţiunii, situată în prelungirea supraaglomeratei „Plage”, şi „Limanakia”, la sud.
Kohi” constituie de multă vreme unul dintre cele mai selecte locuri de întâlnire pentru tinerii cu un standard de viaţă ridicat, iar, drept urmare, preţurile practicate aici se situează la nivelul aşteptărilor acestora.

Plaja "Kohi"
Plaja „Kohi” este amenajată cu şezlonguri şi umbreluţe, puse gratuit la dispoziţia clienţilor hotelurilor de lux din Porto Carras.
Pentru vizitatori, intrarea pe plajă este taxată cu suma de 5 €, rambursabilă în cazul în care se face dovada achiziţionării unui bun oarecare din incinta complexului.
Limanakia” este o plajă mică, nisipoasă, cu mult mai liniştită comparativ cu „Kohi”.


La nord de „Paradisos” şi dincolo de Porto Carras, iubitorii naturii virgine se pot bucura în voie de intimitatea oferită de cele câteva plaje sălbatice (Tripotamos, Gregoriatiko, Koutsoupias şi Azapiko), care, datorită frumuseţii peisajului, fac concurenţă neloială plajelor „Plage”, „Kohi” şi „Limanakia”, situate printre cele mai curate din Europa.
Plajă se poate face şi pe insula Kelyfos, în prezent nelocuită, care atrage anual mii de scufundători, amatori de fotografii subacvatice spectaculoase.

Recomandare
Dacă doriţi să faceţi economii, cumpăraţi din magazinele cu articole de plajă o umbrelă şi o saltea pneumatică, pe care să le folosiţi pe toată durata sejurului. La plecare, le puteţi lăsa noilor veniţi sau le puteţi păstra pentru vacanţa următoare. Costul umbrelei nu depăşeşte 5 €, iar o saltea costă aproximativ 4-5 €.

Niciun comentariu: