marți, 10 februarie 2009

Posibilităţi de cazare în Neos Marmaras

Exceptând perioadele de vârf sezonier, găsirea unui loc de cazare în Neos Marmaras nu ridică probleme deosebite.
Posibilităţile de cazare sunt extrem de variate (hoteluri, apartamente şi studiouri complet echipate, bungalouri, vile, camere de închiriat, case tradiţionale, pensiuni, campinguri), iar facilităţile oferite turiştilor diferă, în funcţie de preferinţe şi de bugetul alocat satisfacerii acestora, de la categoria L (lux) la categoria E (inferior).
Categoriile acordate unităţilor de cazare descresc de la A la E.
Conform noului sistem de clasificare adoptat pe plan internaţional, categoria L (lux) este echivalată cu 5*****, A cu 4****, B cu 3***, C cu 2**, iar D şi E cu 1*.
Preţurile serviciilor de cazare cresc direct proporţional cu apropierea de sezonul de vârf, când, de regulă, ajung cu 25-30 % mai mari faţă de preţurile de la început de sezon şi cu 40-50 % mai mari comparativ cu preţurile din extrasezon.
Cazarea negociată direct cu proprietarii hotelurilor familiale sau vilelor, poate fi uneori mai avantajoasă comparativ cu ofertele agenţiilor de turism din România.
O cameră pentru trei persoane se găseşte mai uşor decât una single, iar preţul scade, de regulă, cu creşterea duratei de şedere.
Exceptând hotelurile de categoria L, A şi B, care includ în serviciile oferite micul dejun, cele mai multe dintre unităţi se rezumă strict la cazare.
Hoteluri

Hotelurile din Neos Marmaras şi zonele adiacente (Porto Carras şi Parthenonas) sunt clasificate de la L la E, majoritatea celor din categoriile superioare, puţine la număr, fiind situate în zonele Porto Carras şi Parthenonas.
Hotelul Meliton din Porto Carras
Cele trei hoteluri de categoria L, situate în Porto Carras, dispun de 657 de camere, săli de spectacole şi de conferinţe, cinema, săli de banchete, terenuri de tenis, golf, şcoală de echitaţie, cazinouri şi un port privat.
Preţul unei camere duble într-un hotel de categoria L variază, în funcţie de sezon, între 150 € şi 350 €/zi.
Hotelurile de categoria C, cele mai multe, se găsesc în Neos Marmaras şi au, în general, aspectul unor vile cu 2-3 etaje, cu 10-25 camere.
Acestea sunt aglomerate pe întreaga perioadă a sezonului estival şi, nu de puţine ori, chiar în extrasezon.
O cameră dublă într-unul din hotelurile de categoria C costă, în medie, între 40 € şi 65 €/zi.
Hotelurile de categoria D, mai puţine decât cele din categoria C, deşi asemănătoare ca aspect şi număr de camere, sunt mai ieftine, dar oferă o gamă restrânsă de facilităţi.
Multe dintre camerele de hotel de categoria B şi C sunt rezervate de agenţiile turistice în perioada sezonului, dar, adesea, primăvara şi toamna sunt disponibile la preţuri extrem de accesibile în raport cu facilităţile oferite.
Indiferent de categorie, serviciile de curăţenie şi întreţinere funcţionează ireproşabil.
Pentru lista completă a hotelurilor din Neos Marmaras, accesaţi site-ul autorităţii naţionale elene, responsabile de activitatea din turism (http://www.grhotels.gr/index.asp?p=44&LG=1).

Apartamente complet echipate

Mai convenabile ca preţ şi facilităţi decât hotelurile sunt apartamentele şi studiourile complet echipate, amplasate în hoteluri cu 2-3 etaje.
Apartamentele închiriate în regim de autogospodărire sunt preferatele familiilor alcătuite din 4-5 persoane, venite în Grecia pe cont propriu, de obicei, pentru o vacanţă cu durata mai mare de 7 zile.
Aceste unităţi de cazare dispun, de regulă, de două dormitoare, o zonă de relaxare, care, la nevoie, se poate transforma într-un al treilea dormitor, bucătărie şi baie. Bucătăria, prevăzută cu o plită electrică cu două ochiuri, frigider, vase de gătit, pahare, veselă şi tacâmuri, oferă condiţii elementare de gătit turiştilor care vor să mănânce ieftin şi bine.
Camerele duble sau triple din hotelurile obişnuite nu dispun de bucătărie, iar preţul acestora este, de regulă, mai ridicat decât al studiourilor amplasate în hotelurile cu apartamente.



Preţul mediu al unui apartament complet echipat de categoria C variază, în funcţie de perioadă, între 40 € şi 100 €/zi.
Studiourile închiriate în regim de autogospodărire oferă, în esenţă, aceleaşi facilităţi ca apartamentele, cu deosebirea că acestea dispun de un singur dormitor, care include bucătăria, şi de baie.
Clasificarea acestor unităţi de cazare este făcută după facilităţile oferite, ca şi în cazul hotelurilor.
În Neos Marmaras şi zonele adiacente se găsesc apartamente şi studiouri complet echipate, clasificate de la L la E.
Cele mai multe, clasate în categoria C, se situează în centrul Neos Marmaras şi pe plaja Paradisos.

Preţul mediu al unui studio complet echipat de categoria C variază, în funcţie de perioadă, între 50 € şi 75 €/zi.
Bungalouri
Aceste unităţi de cazare sunt reprezentate prin case de vacanţă cu cel mult un etaj, adăpostind cca 4-8 camere duble, studiouri sau apartamente, înconjurate de verdeaţă şi amplasate pe malul mării, unde alcătuiesc adevărate complexe estivale, dispunând de diferite facilităţi (piscină, bar, restaurant, magazine, teren de sport etc).
Majoritatea bungalourilor din Neos Marmaras sunt încadrate în categoriile B şi C.

Preţul mediu al unei camere duble în bungalourile de categoria B variază, în funcţie de perioadă, între 90 € şi 180 €/zi, echivalent cu preţul unui apartament în bungalourile de categoria C.

Camere de închiriat

Camerele de închiriat reprezintă o alternativă deloc neglijabilă la serviciile de cazare oferite de hoteluri, uzitată frecvent în perioadele de vârf sezonier de către turiştii aflaţi în tranzit sau de cei care nu obişnuiesc să-şi rezerve din timp locuri de cazare.
Camerele de închiriat pot fi uşor reperate după indicatoarele inscripţionate cu cuvintele „Rooms to let”, „Domatia” sau „Zimmer Frei”, expuse la vedere în faţa caselor.



Teoretic, închirierea acestor unităţi de cazare este strict controlată şi autorizată de guvern, iar clasificarea, în funcţie de facilităţile oferite, variază de la A la E.

Case tradiţionale

Numeroase aşezări rurale vechi din Grecia, abandonate cu câteva decenii în urmă, ca urmare a migrării populaţiei, în căutare de locuri de muncă, spre zonele din apropiere, în plină dezvoltare, sunt incluse într-un program de conservare a autenticităţii şi păstrării tradiţiilor, operat de autoritatea naţională din domeniul turismului.
Programul, care urmăreşte readucerea la viaţă a comunităţilor pe cale de dispariţie, sprijină refacerea caselor tradiţionale greceşti şi repunerea acestora în stare de funcţionare, prin instalarea de facilităţi moderne, în condiţiile prezervării stilului original.
Descoperit în anii `80 de un grup de turişti străini, care, entuziasmaţi de aspectul pitoresc al aşezării, au început să cumpere case abandonate şi să le refacă, Parthenonas este astăzi unul dintre cele mai frumoase sate montane tradiţionale din Grecia de Nord, aflat în stare de conservare.


Multe dintre casele refăcute oferă servicii de cazare, iar altele funcţionează ca restaurante sau taverne.

În funcţie de facilităţile oferite, casele tradiţionale din Parthenonas se încadrează în categoriile B şi C.
Cazarea în case tradiţionale, deşi nu tocmai ieftină, rămâne, totuşi, pentru din ce în ce mai mulţi turişti o experienţă care nu trebuie sub nici o formă ratată.

Pensiuni

Pensiunile familiale reprezintă o alternativă mai accesibilă la cazarea în hoteluri sau apartamente complet echipate, mai ales în situaţia în care contractarea serviciilor este negociată direct cu proprietarii.
Majoritatea sunt clădiri noi, cu 6-8 camere duble sau triple, dispunând, nu de puţine ori, de facilităţi similare celor oferite de hoteluri.
În perioada sezonului, multe dintre pensiunile de categoria B şi C sunt rezervate de agenţiile turistice, dar primăvara şi toamna acestea sunt disponibile la preţuri mai mult decât avantajoase comparativ cu facilităţile pe care le oferă.

Campinguri

Pentru turiştii care călătoresc pe cont propriu cu autoturismul sau motocicleta, campingurile oferă amplasamente special amenajate pentru ridicat cortul, un loc sigur de parcare şi facilităţi care includ, de regulă, pe lângă duşuri cu apă caldă, toalete igienizate, punct de alimentare cu energie electrică, maşini de spălat rufe, posibilităţi de gătit, şi un restaurant, un mic magazin de unde turiştii să se poată aproviziona, casă de schimb valutar, televiziune prin cablu, punct de prim ajutor, bungalouri de închiriat, iar, uneori, chiar şi piscină şi terenuri de sport.
O noapte de cazare în camping poate costa în perioada de vârf sezonier între 20 € şi 30 € pentru două persoane, un cort şi o maşină (camparea unei persoane 5-7 €, camparea cortului 3-5 €, camparea maşinii 5-7 €). Tarifele sunt rareori afişate în exterior. Campingurile sunt deschise în perioada mai-septembrie.
Lista completă a locurilor de campare din Grecia, cuprinzând şi campingurile din zona Neos Marmaras, poate fi accesată la adresa www.panhellenic-camping-union.gr.
În Grecia, campatul în locuri neamenajate este strict interzis. Fiţi atenţi! Poliţia locală nu glumeşte.

Recomandări

- Indiferent de opţiune (hotel, apartament, studio, cameră de închiriat etc), nu alegeţi unităţi de cazare cotate sub categoria C (2*).

- Dacă preferaţi zonele mai puţin zgomotoase, evitaţi unităţile de cazare situate pe plajă sau în zona centrală a staţiunii.

- Pentru eventuale nemulţumiri, apelaţi la Poliţia turistică (tel.: 171).

Niciun comentariu: