vineri, 20 februarie 2009

Parthenonas, satul tradiţional de lângă Neos Marmaras

Parthenonas este unicul sat tradiţional al Sithoniei aflat în conservare şi, totodată, una dintre cele mai frumoase aşezări rurale montane din Grecia de Nord.

Situat la 350-390 m altitudine faţă de nivelul mării, satul, înconjurat de întinse livezi de măslini şi păduri de pin, oferă o panoramă extraordinară asupra golfului Toroneos şi Kassandrei (digitaţia vestică a peninsulei Chalkidiki).

Legenda spune că în aceste locuri trăia odată un nobil, care, punând mare preţ pe cinstea fecioarelor din sat, le-a închis pe toate într-un castel din mijlocul pădurii, pentru a le apăra de piraţii, care acostau frecvent la ţărm.

Aşezarea, cunoscută şi sub numele de Parthenopolis, Partheni sau Parthenona, deşi menţionată de unele surse istorice bizantine încă din secolul al X-lea, este atestată documentar, pe actualul amplasament, abia trei secole mai târziu.

După stabilirea refugiaţilor greci proveniţi din Insula Marmaras (regiunea Propontida) în golful Balabani, mulţi dintre locuitorii vechiului sat de munte, ale căror principale ocupaţii erau cultivarea măslinilor şi viţei de vie, au început să coboare spre plajă în căutare de noi locuri de muncă.

Satul, care, la acea dată, număra aproximativ 600-700 de locuitori, deţinea o şcoală primară cu două clase, trei prese de ulei, o distilerie, trei mori de apă, cinci cafenele tradiţionale şi câteva mici magazine.

Odată cu dezvoltarea orăşelului de la poalele muntelui Itamos, micul cătun de munte a fost treptat evacuat, iar începând cu anul 1968, când în Neos Marmaras şi Porto Carras turismul a luat o amploare deosebită, Parthenonas a fost complet abandonat.


Redescoperit, din întâmplare, la începutul anilor `80 de un grup de turişti străini, care, entuziasmaţi de frumuseţea locului şi autenticitatea caselor vechi, s-au hotărât să refacă o parte din clădiri pentru a le introduce în circuitul turistic, satul a intrat în conservare.

Certificat de autoritatea naţională pentru turism drept “aşezare tradiţională”, satul este protejat, în ceea ce priveşte construcţiile noi şi utilizarea terenurilor, prin reglementări menite să conserve autenticitatea clădirilor şi stilul caracteristic zonei.

În ultimii 15-20 de ani, cea mai mare parte a caselor din Parthenonas s-au degradat, ca urmare a trecerii timpului, unele fiind la ora actuală în stare de ruină.
Casele noi, ridicate din temelii, în locul construcţiilor deteriorate complet, au respectat cu stricteţe arhitectura tradiţională locală, astfel că aşezarea şi-a păstrat aspectul de sat de sfârşit de secol XIX şi început de secol XX, pe care l-ar fi avut înainte de a fi abandonată.

În prezent, satul Parthenonas, care numără doar câţiva locuitori permanenţi, dispune de câteva case tradiţionale de oaspeţi, rezervate de turiştii străini cu multe luni înainte, taverna, restaurante şi cafenele.


Vechiul centru al aşezării, situat lângă biserică, a fost complet refăcut, distileria, unde se producea renumitul tsipouro, se păstrează încă, iar în sediul vechii şcoli primare funcţionează un muzeu de folclor.
Turnul bisericii
Parthenonas este astăzi una din cele mai frumoase aşezări montane în conservare, care păstrează nealterate autenticitatea arhitecturală şi tradiţiile Greciei de Nord.

Satul organizează în fiecare an pe 27 iulie un festival ancestral dedicat Sfântului (Agios) Panteleimonas. La acest festival oricine este binevenit, pentru a sta mărturie ospitalităţii (philoxenia) caracteristice locuitorilor vechii aşezări şi a cunoaşte tradiţiile locale.
Arhitectura unică a aşezării, cadrul natural de o frumuseţe neasemuită, precum şi perspectiva oferită de micile taverna tradiţionale asupra golfului, în care este situat Neos Marmaras, şi insulei Kelyfos, fac din Parthenonas un loc din care să nu mai vrei să pleci niciodată.

Perspectiva unică oferită de micile taverna tradiţionale asupra insulei Kelyfos

Parthenonas este situat la 6 km nord-est de Neos Marmaras. Accesul se face pe un drum asfaltat, bine întreţinut, care se termină în sat.

De la capătul drumului asfaltat, până în creasta Muntelui Itamos nu mai sunt decât 5,5 km.

O plimbare până în punctul numit Askamnia, prin păduri de pin, lauri şi tufe mirosind a miere şi cimbru, nu poate constitui decât o adevărată încântare.

Niciun comentariu: