vineri, 30 ianuarie 2009

Cea mai bună perioadă pentru vacanţă în Neos Marmaras

Perioadele optime pentru petrecerea vacanţei în Neos Marmaras sunt cuprinse între începutul lunii mai şi mijlocul lunii iunie şi între sfârşitul lunii august şi mijlocul lunii septembrie, când valorile temperaturilor maxime sunt mai coborâte decât în lunile de vârf sezonier.
Personal, vă recomand perioada de debut a sezonului estival, când natura de o frumuseţe sălbatică uluitoare se dezvăluie nestingherită în întreaga sa splendoare.
Întinderea de uscat, cuprinsă între albastrul pur al mării şi verdele pădurii de pini de pe pantele Muntelui Itamos, se colorează acum în nuanţe aprinse de roşu, portocaliu şi mov, amestecate în combinaţii sofisticate, demne de invidia celui mai priceput grădinar.

Pâlcuri de maci, cactuşi înfloriţi întinşi la soare pe stâncile prăbuşite-n mare, tufe de trandafiri căţărători sălbăticiţi, flori de câmp, arbuşti răspândind un parfum ameţitor, palmieri impunători, leandrii, măslini cu trunchiul contorsionat, portocali decorativi apar acolo unde te aştepţi mai puţin, facând concurenţă neloială muşcatelor din ghivecele de lut ce împodobesc terasele caselor.

Totodată, plajele şi obiectivele turistice sunt mai puţin aglomerate, transportul public funcţionează după un program apropiat de cel normal, iar şansele de a găsi locuri bune de cazare la tarife semnificativ reduse sunt mari.
Este bine să nu vă planificaţi vacanţa în perioada Paştelui ortodox, mai ales dacă este prima călătorie pe care o faceţi în Grecia, chiar dacă ar putea părea o experienţă cel puţin incitantă.
Grecii din întreaga lume obişnuiesc să se întoarcă acasă cu prilejul acestei sărbători, astfel că preţul cazării şi al transportului creşte semnificativ.
În plus, multe muzee şi situri arheologice sunt închise.
Pe cât posibil evitaţi lunile iulie şi august (în special zilele din preajma datei de 15 august), dacă nu vă place aglomeraţia şi căldura greu suportabilă.


În lunile de vârf sezonier, Neos Marmaras găzduieşte, împreună cu Porto Carras, nu mai puţin de 20.000 de turişti/zi, majoritatea proveniţi din Germania, Marea Britanie, Ungaria, Cehia, Polonia, precum şi din ţările balcanice vecine (Bulgaria, FYROM, Serbia, România).
Acestora li se adaugă rezidenţii permanenţi din Salonic, veniţi la plajă în zilele de weekend sau pentru petrecerea concediului de odihnă.
În această perioadă, doar zonele mai înalte de pe versanţii Muntelui Itamos, rămân mai răcoroase şi mai puţin aglomerate.
Acestea sunt preferate de iubitorii de drumeţii, de biciclişti şi de turiştii care doresc să ajungă în Parthenonas, cel mai frumos sat montan tradiţional al Sithoniei, aflat în prezent în conservare.
De la jumătatea lunii septembrie temperaturile încep să scadă, iar aglomeraţia se reduce simţitor.
Dacă nu v-aţi planificat vacanţa în lunile mai sau iunie, nu întârziaţi să porniţi la drum acum.
După jumătatea lunii septembrie, multe hoteluri şi localuri se închid, iar transportul public îşi reduce programul.
În schimb, vremea mai răcoroasă este extrem de favorabilă vizitării unor obiective turistice reprezentative pentru cultura şi istoria Greciei, situate la distanţe apreciabil mai mari de Neos Marmaras (Atena, Meteora, Salonic).

Niciun comentariu: