marți, 27 ianuarie 2009

Date generale despre Neos Marmaras

Suprafaţa: 2,5 kmp
Localizarea: în partea de nord a Greciei, pe coasta vestică a Sithoniei – digitaţia mediană a Peninsulei Chalkidiki, scăldată de apele Mării Egee.
Impărţire administrativ-teritorială: Neos Marmaras aparţine de municipalitatea Sithonia, provincia Chalkidiki, prefectura Chalkidiki din regiunea Macedonia Centrală. Din punct de vedere administrativ, de Neos Marmaras aparţin următoarele aşezări: Agia Kyriaki, Azapiko, Galini, Imeri Elia, Kambos Grigoriou, Keramaria, Paradissos, Styladario, Parthenonas, precum şi insulele Kelyfos şi Spalathronisia.
Distanţe: 125 km de Salonic, al doilea oraş ca mărime al Greciei şi capitala regiunii Macedonia Centrală; 56 km de Poligyros, capitala prefecturii Chalkidiki; 637 km de Atena, capitala Greciei.
Date geografice
: situat pe ţărmul estic al Golfului Toroneos la o altitudine medie de 22 m, Neos Marmaras se întinde spre nord şi est pe pantele deluroase ale Muntelui Itamos – cea mai importantă regiune înaltă a Sithoniei.
Faţă de linia ţărmului, orăşelul se extinde spre nord şi est pe o lăţime variind între 0,5 şi 1,5 km.
La 35 km nord-vest de Neos Marmaras se află orăşelul Nikiti, iar la 22 km sud-est municipalitatea Toroni.
De-a lungul liniei costiere aparţinând municipalităţii Sithonia, în dreptul Neos Marmaras şi la sud de acesta se găsesc câteva insule, dintre care mai importante sunt Kelyfos şi Spalathronisia.
Între Nikiti şi Toroni, întreaga coastă adăposteşte zeci de golfuri şi golfuleţe cu nisip fin sau pietriş, săpate în granite şi şisturi cristaline.
Văile din Sithonia sunt lipsite de cursuri permanente de apă şi din acest motiv, apele mării care înconjură peninsula sunt printre cele mai limpezi din Grecia.
Partea de nord-est a aşezării este deluroasă şi parţial împădurită.
De la vest spre est, pe măsura creşterii altitudinii, livezile de măslini, pomi fructiferi şi vegetaţia arboricolă abundentă sunt înlocuite de păduri de pin, fag şi stejar, care acoperă aproape în totalitate pantele Muntelui Itamos.
Linia de coastă: 20 km (incluzând toate aşezările din extravilanul Neos Marmaras).
Clima: tipic mediteraneană, cu ploi puţine, ierni scurte şi blânde şi veri călduroase şi secetoase. Cele mai coborâte temperaturi, înregistrate pe timpul iernii, se situează între valorile de 4°C şi 19°C, în timp ce valorile cele mai ridicate ale temperaturilor, pe timpul verii, variază frecvent între 23°C şi 34°C.
Ora: GMT + 2 (+ 3 vara), aceeaşi ca a României. Trecerea la ora de vară şi, respectiv, la ora de iarnă se face la aceeaşi dată cu celelalte state din UE.
Populaţia: 2.939 locuitori
Limba
: greaca modernă. Limba greacă utilizată în prezent se numeşte “dimotiki” (limba populară), această formă înlocuind limba cultă (“katharevousa”), din care s-au păstrat numai unele expresii şi construcţii gramaticale.
Religia
: ortodoxă (97,6%). Biserica Ortodoxă a Greciei este autocefală, dar indisolubil legată doctrinar de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopole (Istanbul).
Moneda
: Euro
Economia
: Pescuitul, agricultura (cultura măslinului, viţei de vie, citricelor, legumelor) şi apicultura, principalele ramuri economice la nivelul anilor '80 în Neos Marmaras, sunt depăşite în prezent de activităţile şi serviciile legate de domeniul turismului, aflat într-o continuă dezvoltare.

Niciun comentariu: