vineri, 23 ianuarie 2009

NEOS MARMARAS - o destinaţie accesibilă de renume european

Neos Marmaras este un orăşel de pe coasta vestică a Sithoniei – digitaţia mediană a peninsulei Chalkidiki, situat la 125 km sud-est de Salonic, cel de-al doilea oraş ca mărime al Greciei.
Aşezarea cu 3.000 de rezidenţi permanenţi este dispusă sub forma unui amfiteatru pe pantele vestice ale Muntelui Itamos - cea mai importantă zonă înaltă a Sithoniei ( 811 m altitudine), cu baza pe ţărmul Mării Egee.

Renumit pentru frumuseţea tulburătoare a peisajelor marine şi montane, de o puritate rar întâlnită., orăşelul, care dispune de o infrastructură turistică extrem de bine dezvoltată, găzduieşte de peste trei decenii, începând cu luna mai şi terminând cu luna octombrie, turişti din Germania, Marea Britanie, Franţa, Rusia, Serbia, Polonia şi Bulgaria, cărora încep să li se alăture din ce în ce mai mulţi români.
În perioada de vârf sezonier, numărul vizitatorilor ajunge şi la 20.000 într-o zi. Numărul include şi turiştii din Porto Carras, cel mai mare complex hotelier din Balcani, situat la 1,5 km sud-est de Neos Marmaras.
În Neos Marmaras se găsesc sute de camere de închiriat, studiouri şi apartamente, în hoteluri sau reşedinţe particulare, marketuri, magazine de suveniruri, taverne, restaurante, cafenele, baruri, cluburi, discoteci, companii de închiriat maşini, taxi, saloane de frumuseţe, farmacii, cabinete stomatologice, două bănci, poştă, un birou vamal şi sediul autorităţii portuare locale.
Pe mai bine de jumătate din lungimea ţărmului, pe care se întinde municipalitatea Neos Marmaras, cuprinzând, pe lângă orăşelul Neos Marmaras, 8 aşezări rurale, pădurea de pini coboară până aproape de mare. Golfurile şi golfuleţele cu nisip fin, săpate în stâncile de granit şi şisturi cristaline, „prelinse” din munte în apele puţin adânci ale mării, conferă liniei de coastă un aspect dantelat.
Iubitorii naturii virgine se pot bucura în voie de plajele sălbatice (Paradissos, Gregoriatiko, Koutsoupias şi Azapiko), care, datorită frumuseţii excepţionale, fac concurenţă neloială plajelor amenajate din Neos Marmaras, distinse pentru puritatea apei şi mediul curat cu „Steagul Albastru”.

Plajă se poate face şi pe insula Kelyfos, nelocuită în prezent, habitatul natural al caprelor sălbăticite, care atrage scufundătorii, amatori de fotografii subacvatice spectaculoase.

Spre sud-est, dincolo de Porto Carras, în apropierea unor porţiuni de ţărm particulare, pot fi văzute şi alte câteva grupuri de mici insule (Spalathronisia), care pot fi vizitate.

După apusul soarelui, localurile, barurile şi tavernele din centrul civic sunt luate cu asalt de mii de turişti dornici să mănânce, să bea şi să danseze greceşte până dimineaţă. Magazinele de suveniruri se umplu de clienţi, iar pe trotuarele înguste mulţimea ieşită la plimbare se revarsă în valuri.

Lipsa obiectivelor istorice din Neos Marmaras - o aşezare de nici 90 de ani vechime, este compensată de numeroase situri arheologice, arii preistorice (Toroni, Olynthos, Stagira, Akanthus, Potidea) şi monumente bizantine (mînăstirile de pe Muntele Athos), prezente pe întreg cuprinsul peninsulei Chalkidiki.

Agenţiile de turism locale organizează excursii cu durata de o zi în jurul Muntelui Athos, turul peninsulei Kassandra, plimbări cu vaporul în interiorul Golfului Toroneos, ascensiuni pe Muntele Itamos - cu vizitarea renumitului sat Parthenonas, audiţii de muzică grecească life, participarea la evenimente culturale şi religioase locale (Festivalul Agios Pantelimonas), precum şi vizita unor obiective mai îndepărtate, reprezentative pentru cultura şi civilizaţia greacă (Salonic, mânăstirile suspendate de la Meteora).

Extrem de accesibilă, sub aspect material, Neos Marmaras oferă vizitatorilor nu doar un cadru natural de o frumuseţe şi puritate rar întâlnită, ci şi o parte din spiritul Eladei, materializat într-un deosebit respect faţă de tradiţii şi o neobosită dragoste de viaţă.

Niciun comentariu: