vineri, 10 aprilie 2009

Manifestări culturale şi sărbători religioase în Neos Marmaras şi Parthenonas

Paştele, cea mai importantă sărbătoare religioasă din an, începe în Grecia în Vinerea Mare, când credincioşii merg la biserică pentru a asista la ceremonia coborârii reprezentării lui Iisus de pe cruce, urmată de depunerea într-o lacră acoperită cu flori şi purtarea acesteia pe străzi, într-o procesiune menită să reconstituie suferinţa resimţită de creştinii ortodocşi la moartea Mântuitorului.
În Sâmbăta Paştelui, toată lumea asistă la slujba de Înviere, după care participă, alături de familie şi prieteni la masa tradiţională de Paşte, alcătuită din: hiroméri – carne de porc afumată, brânzeturi, Magiritsa – o supă-cremă din carne de miel, acrită cu zeamă de lămâie, kouloura – pâinea tradiţională de Paşte, vin, retsina şi ouzo din belşug.


În dimineaţa care precede noaptea de Inviere, petrecerea continuă cu: salate de fasole cu bobul mare, verdeţuri şi fructe de mare, legume fripte pe grătar pentru a fi servite cu orez, Kokoretsi - unul din felurile de mâncare preferate de greci cu ocazia sărbătorilor pascale, constând dintr-o umplutură formată din măruntaie de miel şi intestine tocate, asemănătoare drobului, prăjituri, cozonac, vin şi ouzo.
Duminica Paştelui este marcată de o serie de evenimente cu o largă popularitate, printre care se numără: pregătirea mielului la proţap – felul principal al mesei de Paşte, dansurile tradiţionale şi participarea la spectacole locale.
Chiar dacă petrecerea Paştelui în Grecia pare a reprezenta o experienţă cel puţin incitantă pentru turişti, trebuie să ţineţi cont de faptul că grecii din întreaga lume obişnuiesc să se întoarcă acasă cu prilejul acestei sărbători, astfel că preţul cazării şi al transportului creşte semnificativ.
În plus, multe muzee şi situri arheologice sunt închise.
Ziua de 1 mai, sărbătorită în Grecia ca prima zi de primăvară, este petrecută de comunitatea din Neos Marmaras pe creasta Muntelui Itamos, în punctul Askamnia, unde se împletesc coroniţe de flori, se pregătesc miei la proţap, se cântă şi se dansează.
În scopul păstrării şi menţinereii moştenirii culturale tradiţionale a regiunii Propontida din Asia Mică, de unde provin cei dintâi locuitori ai aşezării de la poalele Muntelui Itamos, Asociaţia pentru cultură şi folclor „PROIKONISOS” din Neos Marmaras organizează anual festivalul „Amintirile ţării vechi”, care se defăşoară de Înălţarea Domnului.
Evenimentul cuprinde, printre altele, prezentarea ritualurilor care preced ceremonialul căsătoriei, aşa cum se desfăşurau ele înainte de 1922, în locul care aparţine astăzi Turciei.
Asociaţia este, de asemenea, răspunzătoare de organizarea târgurilor de artă tradiţională, realizată prin mijloace artizanale, expoziţiilor de fotografie, carte, pictură ortodoxă, colecţii de scoici, unelte agricole, cadouri de nuntă etc.
Alături de rezidenţii Noului (Neos) Marmaras, locuitorii vechiului sat montan Parthenonas, conlucrează pentru conservarea autenticităţii şi păstrarea tradiţiilor zonei de origine.
Cea mai elocventă dovadă o reprezintă festivalul dedicat Sfântului Pantelimon (Agios Pantelimonas), organizat anual în data de 27 iulie de „Parthenon” - Asociaţia politică a rezidenţilor cu lungă şedere în Parthenonas.
La festival este binevenită întreaga suflare, pentru a sta mărturie ospitalităţii locuitorilor vechii aşezări, în care şi astăzi tradiţia populară este la ea acasă.
Sărbătorită cu mare pompă pe întreg teritoriul Greciei, Adormirea Maicii Domnului reprezintă un bun prilej pentru turiştii care îşi petrec vacanţa în Neos Marmaras de a se alătura credincioşilor ortodocşi de pe alte meleaguri decât cele natale, întru celebrarea acestui important eveniment al creştinătăţii.

Un comentariu:

mihai.rogoz spunea...

Era anul trecut un webcam cu imagini din port. Acum nu-l mai gasesc. Se poate un link cu un webcam din Neos Marmaras?