marți, 5 mai 2009

Degustarea mâncărurilor tradiţionale în Neos Marmaras (I)

Capabilă să satisfacă cele mai pretenţioase gusturi, gastronomia grecească reprezintă combinaţia ideală dintre bucătăria europeană şi cea orientală.
Răspândind arome îmbietoare de busuioc, oregano, mentă, cimbru, nucşoară şi scorţişoară, mâncărurile tradiţionale macedonene pe bază de carne, brânzeturi şi legume, preparate după metode originale, oferă experienţe gustative cu adevărat unice, amplificate de savoarea rachiului grecesc cu anason (ouzo) şi de dulceaţa vinurilor provenite de pe pantele munţilor Athos şi Meliton.

Aperitive (mezzes, mezedes)

Orice restaurant, tavernă sau ouzeri din Neos Marmaras serveşte o gamă variată de aperitive specific greceşti, incluse de multă vreme în bucătăria internaţională:
  • tzatziki (o cremă de iaurt, castraveţi, usturoi şi ulei de măsline);
  • taramosalata
    (salată de icre), melitzanosalata (salată de vinete);
  • khoriatiki
    (salată din roşii, ceapă, castraveţi, ardei, măsline, bucăţi de brânză Feta şi ulei de măsline);
  • dolmades
    (sărmăluţe în foi de viţă);
  • gigantes
    (fasole cu boabe mari, în sos tomat);
  • saganaki
    (brânză coaptă sau prăjită).
Khoriatiki
Gigantes
Plăcinte

Vedetele brutăriilor macedonene, plăcintele tradiţionale sărate sau dulci pot fi savurate la orice oră din zi, în funcţie de preferinţe:
  • plăcinta cu brânză (tyropita);
  • plăcinta cu spanac (spanakopita);
  • plăcinta cu cârnaţi;
  • plăcinta cu dovleac (kolokythopita);
  • plăcinta cu lapte şi vanilie (bougatsa);
  • plăcinta cu carne (kreatopita);
  • plăcinta cu carne de pui (kotopita);
  • plăcinta cu legume (hortopita);
  • plăcinta cu orez;
  • plăcinta cu ceapă (kremidopita);
  • plăcinta cu mere (milopita).


Peşte şi fructe de mare
Peştele proaspăt şi fructele de mare (stridii, midii, arici de mare, caracatiţe, calmari, creveţi), deşi disponibile într-o mare varietate, constituie, din păcate, cele mai costisitoare feluri de mâncare servite în localurile greceşti.
În schimb, peştele congelat este, de regulă, de până la trei ori mai ieftin.

Recomandări privind alegerea peştelui şi fructelor de mare
  • Mergeţi la bucătărie şi alegeţi singuri peştele sau fructele de mare pe care intenţionaţi să le consumaţi.
  • Dacă aveţi îndoieli în ceea ce priveşte prospeţimea acestora, mai bine renunţaţi.
  • Evitaţi peştele şi fructele de mare care răspândesc un miros nu tocmai plăcut.
  • Nu comandaţi creveţi, crabi, raci sau homari ale căror picioare nu sunt perfect ataşate de corp. Antenele rupte sau îndoite semnalează faptul că aceştia au fost congelaţi.
  • Dacă vreţi să fiţi siguri că mâncaţi calmar şi nu thrapsalo, asiguraţi-vă că aripioarele laterale ale exemplarului pe care l-aţi ales sunt mici, iar înainte de preparare a avut culoarea roşie. Inferior calmarului autentic, în ceea ce priveşte calităţile gustative, thrapsalo prezintă, de obicei, o culoare gri, rareori, galbenă, iar aripioarele laterale sunt mari comparativ cu corpul.
  • Caracatiţa autentică, cu tentacule groase, de culoare gri închis, poate fi uşor confundată cu melidona, lipsită de orice savoare, de culoare roşietică, ale cărei tentacule sunt subţiri şi lungi.
  • Dacă vă plac stridiile, alegeţi-le întotdeauna pe cele a căror cochilie este ermetic închisă.
  • Evitaţi peştele sau fructele de mare pregătite prin prăjire, pentru că este dificil de apreciat de câte ori a mai fost folosit uleiul şi calitatea acestuia.

Niciun comentariu: