marți, 5 mai 2009

Degustarea mâncărurilor tradiţionale în Neos Marmaras (IV)

Băuturi
În ceea ce priveşte băuturile tradiţionale, Grecia şi-a dobândit faima datorită a trei produse de marcă, cunoscute pe întreg mapampondul: ouzo, tsipouro şi Metaxa.
Ouzo (ούζο) este o băutură alcoolică tare, cu un conţinut în alcool de 40-50% vol., aromatizată cu seminţe de anason, fenicul şi mastic din Chios, care se consumă, de regulă, diluată cu apă rece sau gheaţă, alături de mezzes sau mezedes – aperitive reci sau calde.
Servită în pahare obişnuite sau în mici recipiente din sticlă (karafaki) de către tradiţionalele ouzeri, taverna şi kafeneia, băutura naţională a Greciei conferă o savoare deosebită fructelor de mare, legumelor proaspete, plăcintelor, brânzeturilor şi pâinii de casă, degustate în tihnă, la orice oră din zi sau din noapte, în compania prietenilor sau cunoscuţilor.
Fabricat în alambice din cupru (amvikas), prin dubla distilare a strugurilor tescuiţi, intraţi în fermentaţie alcoolică, şi combinare cu fructele şi seminţele unor plante aromatice de tipul anasonului, ouzo - aşa cum este definit prin reglementarea Comunităţii Economice Europene (1576/1989) - trebuie să conţină minimum 20% produs de distilare.

Pentru obţinerea acestei băuturi tradiţionale, fiecare distilerie deţine propria reţetă, pe care o transmite din generaţie în generaţie.
Succesul reţetei, păstrată cu sfinţenie ca pe un secret de familie, depinde, pe lângă materia primă, de calitatea alambicului utilizat şi, mai ales, de amestecul de plante aromatice, care intră în combinaţie cu produsul de distilare.
Cele mai apreciate mărci de ouzo, comercializate în Grecia - Ouzo Plomari şi Barbayanni, provin din zona Mytilini (insula Lesbos).

Recomandări:

Ouzo nu se bea, ci, mai degrabă, se degustă tacticos, alternând fiecare înghiţitură de lichid ingerată cu o înghiţitură din aperitivele favorite, astfel încât alcoolul să nu afecteze starea de luciditate.

Ouzo trebuie diluat de la bun început cu apă sau gheaţă – moment în care îşi modifică culoarea, devenind din incolor alb-lăptos, urmând ca pe măsura reducerii volumului de lichid, o nouă cantitate de apă să fie adăugată.

Tsipouro (Τσίπουρο) este o băutură alcoolică tare, cu un conţinut în alcool de 36-45% vol., nearomată, care se consumă, de obicei, ca aperitiv, dar şi ca digestiv, după o masă mai îmbelşugată.

Această băutură tradiţională grecească, specifică Thessaliei, Epirului şi Macedoniei, numită local şi raki, este obţinută prin distilarea tescovinei.

Tsipouro se serveşte, de regulă, rece, în pahare mici din sticlă, alături de aperitive – mezzes, nuci, migdale, stafide, brânză Feta, măsline sau halva şi alte deserturi, în restaurante.

În Chalkidiki, localnicii produc în casă propriul tsipouro, al cărui gust inconfundabil de anason este extrem de apreciat la întrunirile de familie cu caracter festiv.

Deşi atipică pentru varianta originală de tsipouro, produsă pentru întâia dată cu mai bine de şase secole în urmă pe Muntele Athos, aroma de anason conferă licorii obţinute în prezent savoarea renumitei băuturi naţionale a Greciei – ouzo, deşi metoda de fabricaţie a acesteia din urmă este complet diferită, iar calitatea net inferioară.

Tsipouro cu aromă de anason aduce la gust cu raki-ul turcesc, recunoscut în Balkani, care, în ciuda asemănării de nume, diferă complet de raki-ul grecesc.

Metaxa este o băutură alcolică dublu distilată, obtinută din trei soiuri de struguri (Savatiano, Sultanina şi Corinth negru), învechită timp de 30 ani în butoaie de stejar şi amestecată, în cele din urmă, cu muscat învechit Samos & Lemnos şi o combinaţie secretă de ierburi şi petale de trandafiri, care îi conferă dulceaţă şi un buchet cu totul aparte.
Metaxa este, în general, disponibilă în trei variante: 3 stele - cel putin 3 ani învechită, 5 stele - cel putin 5 ani învechită şi 7 stele - cel putin 7 ani învechită.

O versiune mai rar întalnită este Private Reserve, învechită mai mult de 20 ani.

În Grecia, sunt disponibile şi variantele de 12 si 16 stele.

Vinurile

Vinurile nobile produse pe domeniul Porto Carras, marcate “Appellation d’ Origine Cotes de Meliton Controlee”, fie ele roşii - combinaţie de Limnio, varietate cunoscută de pe vremea lui Aristotel, Cabernet Sauvignon şi Cabernet franc, sau albe, rezultate din varietăţile autohtone Roditis, Assyrtiko and Athiri, sunt apreciate de cunoscători ca fiind de o calitate excepţională. Exportate în 15 ţări, acestea duc faima Greciei în întreaga lume.

Renumitele vinuri Agioritikos, albe şi rozé, provenite din podgoriile mânăstirilor de pe Muntele Athos, constituie rezultatul unei tradiţii îndelungate în cultivarea soiurilor Roditis, Athiri, Assyrtiko, Limnio, Xynomavro, Cabernet Sauvignon şi Grenache rouge.


Vinurile de ţară albe şi roşii (Agioritikos, Makedonikos, Ambelonas, Athiri), produse în zona centrală a peninsulei Chalkidiki (Agios Pavlos - Nea Kallikratia) din varietăţile Roditis, Sauvignon blanc, Xynomavro şi Cabernet Sauvignon, mult mai convenabile ca preţ, au un gust cu adevărat unic, astfel că testarea acestora poate reprezenta pentru iubitorii licorii sacre a lui Dionisos o îndeletnicire extrem de plăcută.

Retsina, băutura a cărui aromă aminteşte de răşina de brad, figurează pe lista de băuturi a tuturor restaurantelor şi tavernelor greceşti.

Niciun comentariu: