marți, 5 mai 2009

Degustarea mâncărurilor tradiţionale în Neos Marmaras (II)

Mâncăruri cu carne

Majoritatea meniurilor din taverne şi restaurante includ, ca feluri principale: moussaka (straturi de carne tocată în alternanţă cu rondele de vinete şi sos alb), sikoti (ficat de vită cu ierburi aromate şi usturoi), stifado (tocană din carne de viţel, iepure sau vită cu ierburi aromate, roşii, ceapă, usturoi şi oţet) şi fricassee (ciulama din carne de pui, miel sau porc cu sos de smântână, lămâie şi ou), cărora li se adaugă pastitsio (paste în alternanţă cu carne tocată, roşii, brânză şi sos bechamel şi chiftelele sub diferite denumiri - biftekia, soutsoukakia, keftedes.


Carnea friptă pe grătar este extrem de gustoasă, indiferent dacă este pregătită sub formă de frigărui de miel sau porc – souvlakia, pui – kotopoulo sau similar doner kebab-ului – gyros.

Mâncăruri fără carne
În bucătăria grecească, legumele şi fructele sunt la mare căutare, astfel că vegetarienii nu trebuie să aibă motive de îngrijorare. Printre mâncărurile obişnuite se numără: briam (vinete, dovlecei, ardei şi roşii), melitzanes fournou (vinete gătite cu roşii şi ceapă), kolokithea tiganita (dovlecei prăjiţi - pané), fassolia şi bamyes (fasole verde şi bame cu sos de roşii şi ierburi aromate).

Niciun comentariu: