marți, 5 mai 2009

Degustarea mâncărurilor tradiţionale în Neos Marmaras (III)

Dulciuri şi fructe
Dulciurile pregătite în casă sau în laboratoarele cofetăriilor constituie desertul întâlnit frecvent pe mesele grecilor.
Comercializate în cafenele (kafeneia) şi cofetării (zacharoplasteio), delicioasele baklava, kadaifi, bougatsa, loukoumades, cărora li se alătură nugaua şi halvaua, încheie cu succes masa principală a zilei, luată, de regulă, împreună cu familia sau prietenii după lăsarea serii.

Loukoumades me meli
Dulci ca mierea - principalul ingredient pe care îl conţin, prăjiturile greceşti păstrează aroma inconfundabilă a scorţişoarei şi a cuişoarelor, îmbogăţită cu savoarea sâmburilor proaspăt sfărâmaţi de nucă, alune, arahide, migdale şi fistic.

Majoritatea tavernelor servesc ca desert fructe proaspete, salate de fructe, îngheţată, iaurt cu fructe sau miere.
Printre fructele recoltate pe plan local în perioada sezonului estival se numără: pepenii, piersicile, caisele şi, ceva mai târziu, smochinele.
Turiştii care vizitează peninsula Chalkidiki în perioada sărbătorilor pascale rămân de-a dreptul impresionaţi de gustul portocalelor uriaşe, provenite din livezile greceşti, disponibile la preţuri surprinzător de mici.
Cafeaua (kafes: καφές)

Grecia este plină de cafenele (kafeneia) şi cafeterii (kafetéries).
Cafeteriile sunt localuri preferate de grecii sub 35 de ani, în care, pe lângă cafea, se serveşte o largă gamă de băuturi (bere, vin, băuturi alcoolice), gustări, prăjituri şi îngheţată.
Cafenelele – localuri destinate exclusiv sexului masculin, în care se dezbat subiectele la ordinea zilei şi se joacă table, sunt frecventate în special de bărbaţii de peste 50 de ani, dar oricine le păşeşte pragul este bine primit.
În mod tradiţional, cafeaua grecească - ellinikós kafés sau ellinikós - reprezintă o variantă mai slabă a cafelei turceşti. Deşi uşor mai slabă în comparaţie cu aceasta, cafea grecească este o cafea tare.
Atenţie! Zahărul este cel de al doilea ingredient utilizat în mod tradiţional la prepararea cafelei greceşti.
De aceea, dacă obişnuiţi să beţi cafeaua fără zahăr, este bine să specificaţi acest lucru odată cu lansarea comenzii: (ellinikós kafés) sketo.
Sortimentul cel mai solicitat în cafeterii pe timpul verii este frappe-ul (φραπέ), o cafea grecească originală, cu adevărat reconfortantă, ce poate fi comandată cu sau fără lapte, îndulcită sau nu.
Dacă doriţi cafea la filtru, este bine să cereţi filtrou (φίλτρου).
Espresso
sau cappuccino fredo sunt alte sortimente extrem de solicitate de turişti. Espresso fredo constă în cafea espresso cu gheaţă, fără adaos de lapte sau spumă.

Niciun comentariu: