luni, 30 martie 2009

Neos Marmaras-Meteora şi retur

Meteora, cel de al doilea centru monastic ortodox al Greciei, ca mărime şi importanţă, după Sfântul Munte Athos, se găseşte la cca 350 km sud-vest de Neos Marmaras.
Stâncile cu pereţi abrupţi şi înălţimi ameţitoare, care se înalţă în nord-vestul Tessaliei, între crestele Koziakas şi Antichassia, constituie unul din cele mai impresionante fenomene ale planetei.
Pe vârfurile cele mai greu accesibile, fără vegetaţie, s-a înfiripat viaţa monahală încă din secolul al IX-lea.

Pentru valoarea sa creştină, istorică, arhitectonică, artistică şi geografică, Meteora este recunoscută şi ocrotită de UNESCO şi de alte organizaţii internaţionale. Teritoriul Sfintei Meteora a fost proclamat, din octombrie 1995, “loc sfânt, imuabil şi inviolabil”, ceea ce-i asigură protecţia şi-i garantează autenticitatea.
Din Neos Marmaras puteţi ajunge la Meteora fie pe cont propriu, cu autoturismul, fie prin intermediul agenţiilor de turism locale, care organizează săptămânal excursii cu autocarul, cu durata de o zi, pentru vizitarea acestui obiectiv cu adevărat unic.
Excursia cu autocarul
Costul excursiei organizate de agenţiile de turism locale, constând efectiv în: transportul dus-întors cu autocarul, vizita la două mânăstiri şi o scurtă oprire la un atelier de icoane din Kalambaka, se ridică la 45 €/persoană.
Drumul spre Meteora trece prin Salonic, Katerini, pe lângă Muntele Olimp, prin Larissa şi Trikala. Cel mai apropiat oraş de zona Meteora este Kalambaka, aflat la 5 km de mânăstiri şi la 21 de km de Trikala.
Costul biletului de intrare în fiecare mânăstire este de 2 €/persoană.
Dacă alegeţi această variantă, trebuie să aveţi în vedere faptul că timpul alocat vizitării obiectivului turistic propriu-zis, limitat la 2 ore, datorită distanţei mari dintre punctul de plecare şi cel de destinaţie, este extrem de redus, comparativ cu durata călătoriei (15 ore).
Chiar în aceste condiţii, această opţiune reprezintă totuşi o alternativă, deloc de neglijat, la transportul cu autoturismul, pentru turiştii care vor să ajungă la Meteora şi preferă experienţa la drum lung a şoferilor profesionişti unei călătorii obositoare la volanul propriei maşini sau pentru cei veniţi în Neos Marmaras cu autocarul.
Călătoria cu autoturismul
Varianta de transport cu autoturismul oferă o libertate deplină de mişcare şi, prin acesta, posibilitatea desfăşurării călătoriei după propriul program.
În plus, costurile de transport sunt substanţial reduse, ajungând, în condiţiile efectuării drumului împreună cu alte 3 persoane, cu până la 75% mai mici comparativ cu costurile de călătorie cu autocarul.
Distanţa dintre Neos Marmaras şi Kalambaka se parcurge, mergând pe ruta Nea Moudania-Salonic-Katerini-Larissa-Trikala-Kalambaka, în 4-6 ore, în funcţie de experienţa conducătorului auto şi de condiţiile de drum.
La întoarcerea de la Meteora, unde, în varianta de transport cu autoturismul, aveţi posibilitatea de a vedea nu doar două, ci cinci din cele şase mânăstiri, vă puteţi opri la 25 km de Larissa, în valea Tembi, pentru a vă închina la Biserica Agiei Paraskevi - un mic lăcaş, săpat în stâncă, care găzduieşte moaştele Agiei Paraskevi, considerată protectoarea nevăzătorilor.

Niciun comentariu: