miercuri, 25 martie 2009

Peştera Petralona

Situată la cca 78 km nord-vest de Neos Marmaras, Peştera Petralona - locul în care a fost găsit craniul celui mai vechi exemplar de Homo Sapiens de pe continentul european, Archanthropus europaeus petraloniensis, este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale peninsulei Chalkidiki.
Peştera, dezvoltată în versantul vestic al masivului calcaros Katsika, la 300 m altitudine, a fost descoperită cu cinci decenii în urmă de un locuitor al Petralonei, câştigându-şi recunoaşterea internaţională, odată cu aducerea la lumină a lui Archanthropus, în 1960.
Determinările efectuate asupra stratigrafiei peşterii, în care Archanthropus europaeus petraloniensis a fost identificat, studiul uneltelor paleolitice, precum şi diagnoza paleofaunei specifice, prezente în toate cele 34 de strate geologice, îi atribuie acestuia vârsta absolută de 700.000 ani.
Craniul, în perfectă stare de conservare, căruia îi lipseşte doar maxilarul inferior, aparţine unui bărbat, mort la etatea de 32 de ani, vârstă destul de înaintată pentru standardele acelor timpuri.

În peşteră au mai fost găsite urme fosile, aparţinând celui mai vechi foc aprins de mâna omului, datând de acum 1.000.000 ani, ceea ce demonstrează că hominizii preistorici locuiau deja în peşteră la acea dată.
Se presupune că aceştia au ales peştera ca adăpost la începutul Pleistocenului, acum 1.700.000 de ani, odată cu răcirea vremii, temperatura aerului în interiorul peşterii rămânând constantă tot timpul anului.
Printre speciile fosile de animale găsite în peşteră, alături de Archanthropus europaeus petraloniensis, se numără: lei, hiene, urşi, pantere, elefanţi, rinoceri, bizoni, căprioare, cai, cărora li se adaugă 25 de specii de păsări, 16 specii de rozătoare şi 17 specii de lilieci.
Numeroase fragmente de oase, cranii, maxilare şi dinţi de animale, precum şi unelte din silex, cuarţ şi bauxită sunt prezentate vizitatorilor în Muzeul de Antropologie, situat în apropiere.
O contribuţie deosebită la confirmarea vârstei omului preistoric descoperit în incinta peşterii Petralona au avut-o metodele avansate de fizică nucleară, aplicate asupra fragmentelor de oase, argilă, stalagmite, stalactite şi cenuşi fosilizate.
În peşteră se pătrunde printr-un tunel artificial cu lungimea de 100 m, săpat în depozitele de eroziune din versantul muntelui, care au acoperit fosta intrare naturală.
Pasarele special amenajate, străbat camerele iluminate, în care, diorame în mărime naturală, îi prezintă pe locuitorii preistorici ai peşterii încălzindu-se în faţa focurilor.

Vizitarea peşterei este permisă zilnic între ora 9 a.m. şi terminând cu o oră înainte de asfinţit (ora 8 p.m. în perioada mai-octombrie şi, respective, ora 5 p.m. în perioada noiembrie-aprilie).
Folosirea aparatelor de fotografiat şi filmat în incinta peşterei este interzisă cu desăvârşire, din motive de securitate.
Preţul biletului, care permite, pe lângă accesul în peşteră, vizitarea Muzeului de Antropologie, este de 7 €, iar pentru grupuri care depăşesc 25 de persoane 5 €.

Niciun comentariu: