marți, 17 martie 2009

Turul Kassandrei - digitaţia vestică a peninsulei Chalkidiki

Venind dinspre Neos Marmaras, o primă oprire poate fi făcută în Nea Moudania (58 km de Neos Marmaras), cel mai important centru comercial şi, totodată, cea mai populată aşezare urbană a prefecturii Chalkidiki, a cărei capitală se află la Polygyros.
Întemeiat, ca şi Neos Marmaras, după sosirea refugiaţilor din Asia Mică, în anul 1922, oraşul-port, situat în Golful Thermaic, organizează pe timpul verii “Festivalul Sardelelor” şi “Festivalul Mării”, manifestări prin care şi-a dobândit faima în rândul turiştilor sosiţi de pretutindeni să-şi petreacă vacanţa în staţiunile Kassandrei.
După vizitarea bisericii din centru şi o raită prin magazinele de suveniruri, puteţi coborî spre port, pentru o plimbare pe faleză.

Biserica din Nea Moudania

În căutare de suveniruri, în plin centrul Nea Moudaniei

Faleza din Nea Moudania

Din portul Nea Moudania, ambarcaţiuni de mare viteză asigură transportul turiştilor între peninsula Chalkidiki şi insulele Skiathos şi Skopelos aparţinând arhipelagului Sporadelor de Nord.

Următoarea oprire, Nea Potidea (64 km de Neos Marmaras), prima aşezare de pe teritoriul Kassandrei, este renumită prin canalul care face legătura între Golful Thermaic şi Golful Toroneos, precum şi datorită ruinelor castelului situat în apropiere.

Menţionat pentru întâia dată în “Geografia” lui Strabon (65 Î.C.-23 D.C.), Canalul Potidea, având lungimea de 1.250 m, lăţimea de 40 m şi adâncimea de 8 m, datează din perioada domniei regelui Cassandru.

Dacă până în 1967, legătura dintre partea de nord a peninsulei Chalkidiki şi Kassandra se făcea cu bacul, în prezent, traseul dinspre Nea Moudania spre staţiunile turistice din Kassandra trece peste podul construit în 1970.

Canalul şi podul Potidea, a cărui înălţime este de 18 m

Ceea ce se păstrează din Castelul Potidea este un zid cu lungimea de 1.200 m, ale cărui capete se prelungesc în Golful Toroneos şi Golful Thermaic, oprindu-se în dreptul turnurilor izite din mare.

În acest fel, în momentul în care porţile castelului se închideau, accesul spre peninsulă era oprit.

Porţiune a zidului de apărare

Numele fostei colonii corintice - Potidea, care a luat parte la bătălia de la Plataea (479 Î.C.), este menţionat pe un piedestal din aramă, închinat Zeilor de către câştigători.
Cucerit de atenieni în anul 431 Î.C. şi distrus apoi în 357 Î.C. de regele Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare, oraşul a fost refăcut din temelii în 316 Î.C. de regele Cassandru, căruia i se datorează şi construirea canalului cu rol de protecţie pentru întreaga peninsulă.

Distrus de huni în anul 540 D.C., oraşul a fost refăcut şi întărit cu un zid de apărare, amplasat de o parte şi de alta a canalului, de către împăratul bizantin Justinian.

Zidurile de apărare ale Castelului Potidea


Zidul, consolidat pe timpul ocupaţiei veneţiene, a fost restaurat patru secole mai târziu şi folosit în 1821 ca baricade pe parcursul luptelor, care au precedat câştigarea independenţei Greciei de sub dominaţia otomană.

Structuri de susţinere, cu secţiunea pătrată, evidenţiate în zidul castelului

Mergând mai departe spre sud-est, după 14 km se ajunge în Afitos (78 km de Neos Marmaras), considerat cea mai frumoasă destinaţie de vacanţă de pe coasta estică a Kassandrei.

Plaja amenajată din Afitos

Oferind o deschidere perfectă asupra Golfului Toroneos, aşezarea, care păstrează arhitectura tradiţională locală, cu case din piatră şi străduţe pietruite, atrage anual un număr mare de vizitatori.
Ridicată pe o zonă stâncoasă înaltă, de unde domină întreg Golful Toroneos, mica staţiune de vacanţă Afitos, al cărei nume - Aphitos sau Athitos, se regăseşte în istoria antică, este un loc înzestrat cu o frumuseţe naturală aparte.
Plajele cu nisip fin, săpate la baza versantului puternic învegetat, constituit din gresii calcaroase, care cantonează numeroase izvoare cu debit permanent, marea varietate de insecte, păsări şi animale sălbatice întâlnite aici, precum şi apele curate ale Mării Egee, de un verde-albăstrui, aproape ireal, constituie o adevărată încântare a simţurilor.

Marea Egee la Afitos

Pe lângă tezaurul natural de o inestimabilă valoare, pe care îl deţine, aşezarea, cu o istorie de aproape 3000 de ani, îşi impresionează vizitatorii prin aspectul tradiţional caracteristic, imprimat de casele din piatră poroasă de formă pătrată sau dreptunghiulară, cu două niveluri, şi străzile pavate cu piatră spartă.

Printre obiectivele de interes turistic prezente în zonă se numără: Templul lui Ammon Zeus, Templul lui Dionysos şi vestigiile aşezării antice Afitos.

Descoperit cu câţiva ani în urmă, Templul lui Ammon Zeus, situat în centrul oraşului antic Aphitis, la 3 km spre sud de locul în care se găseşte în prezent (în apropiere de Kallithea), constituia un sanctuar închinat zeilor Ammon şi Dionysos.

Templul, care îmbina elemente arhitectonice ale stilurilor ionic şi doric, a fost distrus după invazia perşilor, apoi consolidat de Nero pe timpul ocupaţiei romane.

În perioada bizantină timpurie, întreaga structură a edificiului a fost utilizată ca material de construcţie pentru ridicarea unei mici mânăstiri închinate Sfântului Pantelimon.

Pe locul actualei biserici a Sfântului Pantelimon din Afitos – o clădire de mici dimensiuni, decorată cu picturi murale neoclasice, datând din secolul al XIX-lea, a fost construită în perioada paleocreştină o a doua biserică.

Nu departe de Templul lui Ammon Zeus, a fost găsit capul unei statui reprezentându-l pe Dionysos, precum şi cioburi de vase pictate în culori închise datând din secolul al VI-lea, cu inscripţii dedicate lui Dionysos şi altor zeităţi.
Săpăturile efectuate în ultimii ani în zonele de nord şi de sud ale localităţii, precum şi la sud-vest de Koutsomilos, au scos la iveală un vast aşezământ antic, constituit din case de piatră, cu încăperi spaţioase, prevăzute cu vatră de făcut focul, spaţiu de depozitare şi loc de gătit, precum şi un cimitir cu morminte bogat împodobite datând din secolele 6 Î.C.-4 Î.C., care indică existenţa unei clase sociale urbane înstărite în timpul perioadei arhaice.

Începând cu jumătatea lunii iulie şi până la finele lunii septembrie, Afitos găzduieşte un festival de artă, creaţie artistică şi tradiţie populară, pe parcursul căruia muzica, teatrul, dansul, producţiile cinematografice, pictura, sculptura şi olăritul se află la loc de cinste.

Liniştea aşezării tradiţionale şi plajele mirifice, lungi şi nisipoase, situate într-un cadru natural de excepţie, fac din Afitos o staţiune de vacanţă extrem de solicitată în timpul sezonului estival.
Următoarea oprire, Kallithea, unde se ajunge după numai 4 km spre sud-est, este o destinaţie estivală modernă, aglomerată şi zgomotoasă.
Dispunând de o infrastructură hotelieră foarte bine dezvoltată şi de numeroase restaurante, taverne, baruri şi cluburi, Kallithea este renumită pentru viaţa de noapte extrem de activă.

Plajele din Kallithea, curate şi nisipoase, sunt înţesate de baruri, în care muzica asurzitoare este cea mai bună dovadă că lumea se distrează pe cinste.

Plaja din Kallithea

Binecuvântată cu o frumuseţe naturală desăvârşită şi dispunând de o moştenire istorică acumulată pe parcursul a trei milenii, aşezarea cu 500 de locuitori permanenţi constituie, totodată, punctul de plecare ideal spre celelalte obiective arheologice şi istorice ale Kassandrei.

Casă tradiţională, Kallithea

Verdele turcoaz al mării contrastează pregnant cu nisipul albicios

La 10 km spre sud de Kallithea (92 km de Neos Marmaras) se află Polychrono, o aşezare renumită atât prin plajele întinse pe nu mai puţin de 7 km lungime, distinse cu „Steagul Albastru” pentru calitatea mediului, cât şi prin infrastructura turistică şi viaţa de noapte.

Plajele întinse ale staţiunii Polychrono

Orăşelul cu peste 1000 de rezidenţi permanenţi constituie o combinaţie încântătoare de nou şi vechi.

Casele tradiţionale robuste, cu acoperişuri roşii, împodobite ca de sărbătoare cu ghirlande ciclam de Bougenvillea, contrastează în mod plăcut cu construcţiile noi din zona plajei, menite să asigure vizitatorilor confortul necesar unei vacanţe lipsite de griji.

Promenada din Polychrono

Plaja cu nisip fin şi pietricele din faţa promenadei înţesate cu cafenele, baruri şi taverne este ideală pentru familiile cu copii, iar apa mării, extrem de limpede, bună pentru înot şi snorkelling.

Plaja din dreptul promenadei

O plimbare după masă pe străduţele pavate cu piatră cubică din centru sau pe malul lacului „Mavrobara”, situat în pădurea de pini din partea de sus a aşezării, nu poate fi decât binevenită.

Trecând prin Hanioti şi Pefkohori fără oprire, şi mergând apoi direct spre sud, peste o culme bogat învegetată, cu livezi de măslini şi plantaţii de viţă de vie, după 13 km se ajunge în Agia Paraskevi (105 km de Neos Marmaras).

În apropiere de Agia Paraskevi, aşezare cunoscută pentru izvoarele cu apă termală prezente în zonă, se află complexul de vacanţă Akritas Ef Zin, o destinaţie turistică mai puţin cunoscută, dar care merită cu prisosinţă o oprire de cel puţin 30 de minute.

Amplasat în cel mai înalt punct al Kassandrei, la 3 km de centrul SPA din Agia Paraskevi, complexul Akritas Ef Zin, care acoperă o suprafaţă de 1.200 mp, dispune de spaţii de cazare ample (vile şi apartamente de lux) de o frumuseţe cu totul aparte, piscine în aer liber, restaurant, cafenea şi cramă, care garantează vizitatorilor o vacanţă de neuitat.

Vilele complexului Akritas Ef Zin

Panorama oferită asupra Mării Egee de restaurantul complexului

Arhitectura ansamblului de vile constituie o combinaţie unică între simplitate şi lux, realizată prin intermediul materialelor naturale (piatră, lemn şi metal), perfect integrate în peisaj.

Rezultatul combinaţiei dintre piatră, metal şi lemn

Simplitate şi eleganţă

Clădirile cu două niveluri, destinate petrecerii vacanţei, impresionează nu doar prin estetica deosebită ci şi prin funcţionalitate.

Crama, o surpriză extrem de plăcută pe care proprietarii complexului o oferă vizitatorilor, conţine 980 de mărci de vinuri selecţionate, provenite din 120 dintre cele mai renumite podgorii ale Greciei.

Una dintre încăperile cramei

Amvikas, instalaţia de distilare a alcoolului

După admirarea elegantelor vile ale complexului Akritas Ef Zin şi vizitarea cramei, de unde pun pariu că nu veţi pleca cu mâna goală, următoarea oprire este Siviri, aşezare situată la 33 km de Agia Paraskevi, pe coasta vestică a Kassandrei.

Deşi cea mai mică şi mai liniştită dintre aşezările tradiţionale ale Kassandrei, Siviri este renumită pentru manifestările organizate de mai bine de 15 ani, în perioada iulie-august, în cadrul „Festivalului Kassandra” – unul dintre cele mai importante evenimente cultural-artistice ale Greciei, cât şi pentru plajele lungi, cu nisip fin, săpate în ţărmul stâncos, puternic împădurit.

Plaja din Siviri, săpată în ţărmul stâncos

Ultima oprire, făcută la 27 km după Siviri, via Kallithea, Afitos şi Nea Fokea, este Sani, o staţiune de vacanţă exclusivistă, situată pe coasta de vest a Kassandrei.


Replica la scară redusă a complexului de lux Porto Carras din Sithonia, complexul hotelier Sani, care acoperă o suprafaţă de cca 480 ha, dispune de 4 hoteluri de categoria L (lux), 16 restaurante, 15 baruri şi cafenele, săli de conferinţe şi evenimente, 2 centre SPA, centru de sănătate şi înfrumuseţare, centru comercial, port privat pentru 215 ambarcaţiuni, cu lungimea maximă de 24 m, centru de scufundări, precum şi de 7 km de plaje imaculate, distinse de Fundaţia „Educaţie pentru Mediu în Europa” cu „Steagul Albastru”.

Plaja complexului hotelier Sani

Plaja distinsă cu "Steagul Albastru" şi pădurea care adăposteşte o rezervaţie ecologică

Complexul cuprinde şi o rezervaţie ecologică, care include o pădure de pini, adăpostind numeroase specii de păsări ocrotite prin lege.

O alternativă la cazarea în hotelurile staţiunii o constituie campingul „Blue Dream”, situat în apropiere, care oferă condiţii de amplasare a cortului pentru 7,5 €/zi, la care se adaugă costul parcării (3,5 €/zi) şi costul de ocupare a cortului (7,5 €/zi/persoană).

Din Sani, unde turul Kassandrei ia sfârşit, drumul spre Neos Marmaras, trece prin Nea Fokea, Nea Potidea şi Nea Moudania, şi se continuă pe şoseaua de coastă dintre Kassandra şi Sithonia, prin Gerakini, Psakoudia, Metamorfossi şi Nikiti, pe acelaşi traseu folosit la plecare.

Niciun comentariu: