joi, 26 martie 2009

Neos Marmaras – Salonic şi retur

Salonic, cel de-al doilea oraş ca mărime al Greciei şi cel mai important centru economic şi cultural al regiunii Macedonia, se află situat la 135 km nord-vest de Neos Marmaras.

Indiferent dacă doriţi să vizitaţi câteva dintre numeroasele monumente istorice ale oraşului, de care, cu siguranţă, vă veţi îndrăgosti, sau doar să colindaţi marile magazine de firmă în căutare de chilipiruri, Salonic este o destinaţie turistică, care, sub nici o formă, nu trebuie ocolită.

Printre cele mai reprezentative obiective turistice, care i-au adus oraşului de pe malul golfului Thermaik recunoaşterea internaţională, se numără: Turnul Alb, Arcul lui Galerius (Kamara), Rotunda, Complexul Roman , Biserica Agios Demetrios, Statuia lui Alexandru cel Mare, Biserica Panaghia Achiropiitos, Biserica Agia Sofia, Biserica Agios Minas, Forumul Roman, Zidurile oraşului, Mânăstirea Latomos, Biserica Panaghia Chalkeon, Biserica Agios Panteleimon, Biserica Agii Apostoli, Mânăstirea Agios Nikolaos Orphanos, Mânăstirea Vlatadon, Mânăstirea Prophet Elias, Băile Bizantine, Bezesteni, Biserica Aghia Catherina, Biserica Ypapanti, Moscheea Bay Hamja, Moscheea Isaac Pasha, Bay Hamam, Teatrul Regal, Cartierul Ladadika, Centrul Mylos, Muzeul de Arheologie, Muzeul Culturii Bizantine.

Din Neos Marmaras puteţi ajunge la Salonic fie pe cont propriu, fie prin intermediul agenţiilor de turism locale, care organizează săptămânal excursii cu durata de o zi pentru vizitarea oraşului.

Dacă preferaţi varianta pe cont propriu, puteţi opta între transportul cu autobuzul şi transportul cu autoturismul.

Călătoria cu autobuzul
Autobuzele spre Salonic opresc în dreptul benzinăriei BP de la intrarea în Neos Marmaras (vis a vis de supermarketul Arvanitidis) la orele 6.00, 8.15, 15.00 şi 18.20 (cursa de ora 6.00 nu circulă duminica şi sărbătorile legale).
Transportul public în Salonic este asigurat de o amplă reţea de autobuze, care fac legătura între diferitele zone ale oraşului. Biletul standard costă 0,5 € (0,25 € pentru studenţi), dacă este cumpărat de la chioşcurile OASTH, sau 0,6 € (0,3 € pentru studenţi), dacă este cumpărat de la automatele de bilete din autobuze (atenţie, trebuie să aveţi suma fixă, pentru că automatele nu dau restul), şi trebuie validat imediat după urcare.
Acest tip de bilet permite transferul de pe o linie de autobuz pe alta, până la trei ori, în condiţiile validării fiecarei călătorii, fiind valabil timp de 70 minute de la prima utilizare, respectiv eliberare.

Călătoria fără bilet este sancţionată cu amendă, valoarea acesteia fiind de 60 de ori preţul unui bilet.

Autobuzele spre Neos Marmaras pleacă din autogara Salonic la orele: 9.15, 13.15 şi 17.15.

Călătoria cu autoturismul
In cazul în care doriţi să folosiţi maşina, este bine să alegeţi ca zi de vizită duminica.

În timpul săptămânii, traficul în Salonic este extrem de aglomerat.

Din păcate însă, pentru cei care preferă cumpărăturile, ziua de duminică, când majoritatea magazinelor sunt închise, nu este cea mai potrivită opţiune.

În rest, atenţie unde şi cum parcaţi! Parcarea ilegală se sancţionează cu amendă cuprinsă între 40-150 €, la care se adaugă confiscarea plăcuţelor de înmatriculare pentru o perioadă de 20 de zile, precum şi plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

Restituirea numerelor de circulaţie înaintea termenului de 20 de zile, se aprobă doar în situaţii excepţionale, dacă se face dovada că posesorul autoturismului este cetăţean străin şi se înapoiază în ţara de origine, înaintea scurgerii celor 20 de zile.

Excursia cu autocarul
Costul excursiei organizate de agenţiile de turism locale, constând efectiv în: transportul dus-întors cu autocarul, o oprire de câteva minute într-un punct de panoramă, pentru o vedere de ansamblu a oraşului, şi, pentru doritori, vizitarea unui depozit de produse din piele şi blană, se ridică la 25 €/persoană.

Dacă alegeţi această variantă, trebuie să aveţi în vedere faptul că timpul alocat pentru vizitarea obiectivelor turistice şi cumpărături, limitat la aproximativ 6 ore, este complet insuficient.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Buna ziua. La ce preț sunt biletele de autobuz din Salonic pana în Neos Marmaras dus-intors? In 25iulie din salonic spre Neos Marmaras si înapoi in Salonic în 29iulie??